Iz Novog Sada u svet – proizvodi sa teritorije grada stižu do novih automobila, video igrica, ali i afričkih marketa (FOTO)

NOVI SAD – Novi Sad u prethodnoj deceniji razvija se industrijski i ekonomski, a neki od proizvoda sa teritorije grada stižu do raznih krajeva sveta – pa i do Afrike. 

Displeji za enterijere automobila iz Novog Sada za ceo svet

Dolaskom kompanije „Kontinental“ u Novi Sad, grad je postao jedan od evropskih centara proizvodnje elektronike enterijera automobila, a najčešće je reč o displejima koji se nalaze u kabinama modernih vozila.

U Novom Sadu, između ostalog, proizvode se veliki displeji „od vrata do vrata“, koji će se većinom nalaziti u električnim automobilima. Njihovo razvijanje i dizajniranje sprovodi se, između ostalog, u Istraživačko-razvojnom centru ove kompanije u Pupinovoj palati.

Na otvaranju megafabrike „Kontinentala“ u Novom Sadu, predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će kroz dve godine „Kontinental“ dostići izvoz vredan tri milijarde evra godišnje.

Foto: continental-automotive.com

Pašteta i mesne prerađevine putuju čak do Afrike

Nekada „Venac“, a danas „Neoplanta“ kompanija je sa dugom istorijom i tradicijom prerade mesa, baš u Novom Sadu.

I dok se određeni proizvodi izvoze u Rusiju, paštete „Neoplante“ našle su svoj put i do Afrike. Konkretno pileća, riblja i pašteta sa afričkim piri piri začinom prodaju se u marketima u Angoli i Keniji.

Paštete novosadskog proizvođača u Africi „žive“ pod nazivom „Piteca“, što u slobodnom prevodu znači „slani domaći zalogajčići“.

Foto: nelt.com

Čokolada za deo Evrope

U Novom Sadu u 2021. godini otvorena je i fabrika kompanije „Barry Callebaut“, u kojoj se proizvodi do 55 tona najbolje čokolade.

Ovaj švajcarski brend iz fabrike u Novom Sadu snabdeva jug i istok Evrope.

Osim brendova koji komercijalno proizvode slatkiše koje možete kupiti u marketima, na listi mušterija „Barry Callebaut“ nalaze se i čokoladari, poslastičari i ugostitelji.

Foto: PrtSc/Facebook/Barry Callebaut

Testenine za ceo region

Kompanija „Danubius“ u Novom Sadu posluje od davne 1918. godine, a od svog osnivanja bavi se proizvodnjom testenina.

Žitarice se skladište u silosu kapaciteta 65.000 tona, a u mlinu se dnevno proizvede 300 tona brašna. Sa novosadskom kompanijom sarađuju i Svislajon, Bambi i Jafa, pa u nekim od najpopularnijih slatkiša ima brašna baš iz Novog Sada.

Fabrika testenina godišnje proizvede 15.000 tona proizvoda, a osim u najvećim srpskim marketima, prodaju se u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Foto: danubius.rs

Poznata lica virtuelnog sveta

Kompanija „3Lateral“ razvija inovativne tehnologije koje omogućavaju digitalizaciju ljudskog izgleda i pokreta na neviđenom nivou realizma. „3Lateral“ je prepoznat kao pionir u industriji igara, a učestvovali su u izradi mnogih najpoznatijih visokobudžetnih video igara.

Takođe, njihova tehnologija može se primeniti i u oblastima veštačke inteligencije, biometrije, robotike, automobilske industrije i istraživanja.

Pod okriljem giganta industrije video igara, kompanije „Epic Games“, „3Lateral“ razvija digitalne ljudske tehnologije za „Unreal Engine“. U pitanju je platforma koju mnogi kreatori video igara koriste kao osnovu za svoje najveće projekte.

Usluge novosadske kompanije za izradu digitalnih ljudskih lica korišćene su za, po brojkama najkupovaniju igricu svih vremena – „GTA V“, a radili su i na igricama Betmena, Spajdermena i franšizi „Resident Evil“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: