logo transparend vojvodina uzivo

Istina o nekažnjenim zločinima na Kosmetu mora ugledati svetlost dana

SRBIJA – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković podsetio je danas na to da se 13. avgusta navršava dvadeset godina od terorističkog napada u kojem je iz automatskog oružja ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu, a da počinioce još uvek nije stigla ruka pravde.
Prenosimo saopštenje u celini:

„Navršile su se dve decenije tugovanja i bola za ubijenom srpskom decom, ali i dve decenije sećanja na mnogostradalnu srpsku Metohiju, koja je u glavama albanskih terorista i neljudi bila žrtva plana za istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora, koji je gotovo u potpunosti ostvaren.

Pantelija i Ivan izgubili su svoje mlade živote zbog sulude ideologije mržnje, koja je usmerena prema čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj kulturi, duhovnosti, pismu i sveopštem trajanju.

Posebno zabrinjava činjenica da ta ideologija do danas nije napuštena i da ima brojne političke pristalice, inspiratore i sponzore u Prištini.

Takođe, neshvatljiva je i činjenica da se ovaj monstruozni zločin dogodio pred licem međunarodne zajednice, odnosno nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će „prevrnuti svaki kamen“ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dala nikakve rezultate. Kao po pravilu, zločinci nad srpskim narodom na KiM ostaju nepronađeni, bezimeni i nekažnjeni.

Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, učinjen je greh protiv čovečnosti, a međunarodna zajednica je kapitulirala pred ideologijama mržnje i terorizmom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da se ne oglušuju o srpske patnje, da ne zaborave ovaj zločin i žive rane roditelja i da ulože svoj autoritet da se počinioci pronađu, jer ovakav zločin nikad ne zastareva.

Da je ideologija mržnje i te kako živa pokazuju i nedavni događaji u pokrajini, u kojima su žrtve bila srpska deca: između ostalog na Badnji dan, ove godine napadnuti su iz vatrenog oružja Stefan i Miloš Stojanovića iz Gotovuše, na Božić je pretučen Stefan Tomić iz Klokota, nedugo zatim dvojica Albanaca su izboli nožem Bobana Đuzića, a pripadnici ROSU pretukli su dva srpska mladića Đorđa i Lazara u Jošanici kod Leposavića, kao i Daru i Kristijana u selu Žitkovac.

Napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji su svakodnevna pojava.

Međutim, uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim nedaćama, Srbi opstaju i ostaju na svojoj zemlji i čuvajući i obilazeći grobove svoje dece i umrlih predaka, čuvaju srpski trag, postojanje i korene u Metohiji.

Država Srbija će nastaviti da ih u tome podržava i pomaže i da bude kao i do sada stalno prisutna u njihovim životima, kako bi oni koji su ostali i opstali živeli bolje i kako bi istina o počinjenim i nekažnjenim zločinima ugledala svetlost dana.

Pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bi ujedno bio i pokazatelj da postoji dobra volja za normalizaciju odnosa i izgradnju međusobnog poverenja i da je dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini.

Podsećamo, 13. avgusta 2003. godine, u oružanom napadu na više od pedesetoro srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13)“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.