Ideja za posni ručak: Testenina sa belim lukom, belim vinom i prokeljom

Ludo ukusan posni recept za testeninu sa belim vinom i belim sosom od belog luka i pečenim prokeljom, za koji je potrebno svega 30 minuta i deset sastojaka.

Ovo vegetarijansko jelo je toliko kremasto i ukusno, da će oni koji su zakleti mesožderi da „oližu tanjir“.

Sastojci: 

500 g prokelja, prepolovljenih
1-2 kašike maslinovog ulja
sol i biber po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
4 velika čena belog luka, seckana
1/3 šolje suvog belog vino
4 kašike kukuruznog skroba
1 3/4 šolje nezaslađenog običnog bademovog mleka
4 kašike nutritivnog kvasca
1/4 šolje veganskog parmezana (plus više za serviranje)
pakovanje posne testenine

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite prokelj (prokulice) u pleh. Prelijte ih uljem, obilno začinite solju i biberom i promešajte. Poređajte u jednom sloju i ostavite sa strane.

Stavite veliki lonac vode da provri i obilno posolite.

Dok čekate vodu da proključa, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Kada se dobro zagreje, dodajte ulje i beli luk, pirjajte oko 3 minuta dok beli luk ne postane blago zlatno smeđe boje, a zatim dodajte vino. Budite oprezni – može da se zapali, ali samo nakratko.

Mešajte i dinstajte dva do četiri minuta, ili dok se vino ne smanji za otprilike polovinu.

Dodajte kukuruzni skrob i umutite, pa uspite bademovo mleko i nastavite da mešate. U ovom trenutku, biće veoma grudvasto – što je normalno.

Prebacite sos u blender, dodajte nutritivni kvasac, so i biber i veganski parmezan. Blendajte na visokoj brzini dok son ne postane kremast i gladak. Probajte i prilagodite ukus po potrebi, dodajući još veganskog parmezana.

Prebacite sos nazad u tiganj i zagrejte dok ne pusti ključ. Smanjite vatru i povremeno ga mešajte dok se testenina ne skuva. Ako vam se učini da je previše gust, razblažite ga bademovim mlekom, a ako je previše retko, samo pojačajte toplotu na srednju da biste podstakli zgušnjavanje.

Stavite prokulice u rernu i pecite ih 12-15 minuta ili dok blago ne porumene i ne omekšaju. Promešajte ih jednom za to vreme.

Paralelno dodajte testeninu u ključalu vodu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju, jer želite da testenina i prokelj budu gotovi otprilike u isto vreme.

Kada se skuva, testeninu ocedite i dodajte direktno u sos, zajedno sa polovinom prokelja. Promešajte da se sjedine. Začinite sa malo više veganskog parmezana za dodatnu aromu.

Poslužite sa preostalim prokeljom uz tost hleb od belog luka i svežu salatu po izboru (najbolje zelena salata).

Ovo jelo je najlepše ako se servira sveže, ali i ostaci se obro drže u frižideru dva tri dana.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: