logo transparend vojvodina uzivo

Hrvatski ratari imaju velike probleme zbog ukrajinskog žita

Navodno „samo tranzitna zemlja“ postala tržište koje je preplavljeno jeftinim žitom i brašnom iz Ukrajine.

Iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da je Hrvatska samo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito, podaci Ministarstva poljoprivrede govore suprotno, a predstavnik domaćih ratara Petar Pranjić kaže da je Hrvatska izložena nekontrolisanom uvozu ukrajinskog žita i brašna, pišu hrvatski mediji.

Plenković je, naime, prošle sedmice odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti da deo ukrajinskog žita, čiji je prevoz preko hrvatskih luka od Dunava do Jadrana nedavno dogovoren s Kijevom, ostane u Hrvatskoj, rekao „da će hrvatske luke služiti za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama“.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivredu su saopštili da je “u prvih šest meseci 2023. godine iz Ukrajine uvezeno 64.979 hiljada tona žitarica što je činilo 38 odsto ukupnog hrvatskog uvoza žitarica”, ukupne vrednosti “17,74 miliona evra, odnosno 20,8 odsto od ukupnog uvoza žitarica u Hrvatsku”.

Precizirali su da je prošle godine iz Ukrajine uvezeno 42.696 tona žitarica u vrednosti od 12,8 miliona evra, što ukazuje da je u prvih šest meseci ove godine uvezeno 52 odsto žitarica nego cele prošle godine, iz čega se, lako može projektovati da će, ako ne dođe do težih prekida snabdevanja, količina uvezenog žita do kraja godine biti za više od 100 odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

Napominju da im iz Ministarstva nije decidirano rečeno da li je iz ovih brojeva isključeno žito u tranzitu za treće zemlje, a iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i iz Carinske uprave odgovor nije dobijen.

Robert Jurišić, vlasnik i direktor tvrtke „S-Grain BI“ i agrarni analitičar, objasnio je da evidencija o poljoprivrednom uvozu i izvozu u Hrvatskoj nije posebno pouzdana.

– Niko ne zna pravu sliku, da li u ove podatke ubrajaju robu koja je u tranzitu ili se radi o robi koja je ušla i ostala u Hrvatskoj. Hrvatska generalno uvozi oko 100 do 130 hiljada tona pšenice godišnje – navodi Jurišić.

„Definitivna propast“

Predstavnik domaćih ratara Pranjić, međutim, tvrdi da Hrvatska nekontrolisano uvozi žito i da su hrvatski poljoprivrednici ove godine definitivno propali.

Prema rečima Pranjić, koji je predsednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, „Hrvatska je preplavljena žitom iz Ukrajine“.

– Unazad godinu dana je to krenulo. Mi tačne količine ne znamo, ali ja bih radije govorio o šteti koju to donosi. Poznato je da su mlekari godinama u problemima, stočari s tovom junadi, pa sad i ovih nesretnih svinja koje je zahvatila afrička kuga, sve to ima uticaja i na ratarstvo. Uvozi se prekomerno, nekontrolisano. Nas to sve pogađa, pogotovo male firme i poljoprivredna gazdinstva koji se ne mogu nositi s tim – kaže Pranjić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.