Egipat pregovara sa Rusijom o kupovini milion tona pšenice

KAIRO – Egipat je u pregovorima o kupovini milion tona ruske pšenice putem sporazuma između dve vlade, rekli su za Blumberg neimenovani izvori upoznati sa ovim pitanjem. U toku su razgovori za isporuku žita u ovoj sezoni, ali nije poznato koliko su dve zemlje blizu dogovora.

Kako podseća Blumberg, Egipat je jedan od najvećih svetskih uvoznika pšenice i njegove kupovine se pomno prate kao globalno merilo. Državni kupac je prošle godine počeo da rezerviše određene količine pšenice u privatnim razgovorima, tako da je od početka godine dozvoljen uvoz žitarica i biljnih ulja putem ugovora između vlada. To, prema pisanju Blumberga, označava pomak od tradicionalnog procesa obezbeđivanja žita na osnovu tendera.

Rusko ministarstvo poljoprivrede nije odgovorilo na zahtev za komentar. Rusija je imala dve velike žetve zaredom, učvršćujući svoju poziciju najvećeg svetskog izvoznika pšenice. Ipak, nedavne isporuke ruske pšenice Egiptu komplikovalo je uvođenje nezvaničnog donjeg praga cena za snabdevanje zemlje, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: