Hleb iz šerpe! Obradujte ukućane svežim, hrskavim hlebom tokom praznika

hleb iz šerpe preentscreen uradisamaideje YT
Približava nam se nekoliko neradnih dana, i neće sve prodavnice raditi, a mi vam predlažemo da svoje ukućane, tokom praznika, pored barene šunke i šarenih jaja obradujete i svežim kriškama hleba. 

Sjajan recept pronašli smo na Instagram stranici Dragane Mihajlović – Uradisamaideje

Hleb se veoma jednostavno pravi. Način pravljenje možete videti i na Youtube stranici, a recept je:

Sastojci:

  • 800 gr brašna tip 500
  • 20 gr svežeg kvasca (to je pola kockice) ili jedna kesica svežeg kvasca od 7 gr
  • 1 kašičica šećera
  • 500 ml vruće vode
  • 1 puna supena kašika soli

Umesite testo varjačom, prekrijte najlon kesom pa ostavite na toplom mestu oko sat vremena da testo naraste. Kada testo naraste pospite radnu površinu sa malo brašna pa blago premesite testo. Preklopite ga krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Za to vreme vi možete uključiti rernu na 250 C i ubaciti posudu za pečenje koja ima poklopac. Može biti zemljana ili metalna šerpa (vodite računa samo da nema plastike na njoj). Ukoliko ubacujete zemljanu posudu onda je ubacite u hladnu rernu pa tek onda uključite na 250 C kako posuda ne bi pukla već se ravnomerno zagrevala. Nakon 15 minuta izvadite vruću posudu i ubacite testo koje je odstojalo i koje ste posuli sa malo brašna. Nožem izrežite po površini testa. Preklopite poklopce i ubacite u rernu pa pecite 30-35 minuta. Nakon toga izvadite hleb i skinite poklopac. Ukoliko je korica bleda, smanjite temperaturu rerne na 200 C pa vratite hleb bez poklopca da se dopeče još 15-20 minuta. Najbolje bi bilo da pratite kada korica lepo porumeni.

Kada je hleb pečen izvadite ga i ostavite da se ohladi. Uživajte u ukusu i ako želite još ukusnih predloga zapratite kanal uradisamaideje.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.