Gujon: Srbija brine o svom narodu, gde god da živi

BEOGRAD – Grupa dece iz Crne Gore, njih više od 200, koja boravi u poseti Beogradu, nakon Doma Narodne skupštine, obišla je i Hram Svetog Save.
Dolazak dece iz Crne Gore odvija se u okviru realizacije projekta Omladinski kampovi koji okuplja 800 dece iz celog regiona, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Direktor Uprave Arno Gujon rekao je da je veoma zadovoljan dosadašnjim rezultatima ove akcije i najavio njen nastavak i u narednim godinama.
Kako je rekao, za decu su pripremljeni različiti sadržaji, kako bi se upoznala sa svojom maticom i videla da su ovde „svoji na svome“, da im je to druga kuća i da se pokaže na delu da Srbija brine o svom narodu, gde god da živi.

„Važno je da se u detinjstvu razvija osećanje pripadnosti i to veoma konkretno kroz uspomene koje sada poklanjamo toj deci – da ih vezujemo za Srbiju, njihovu maticu, da se međusobno povežu. Ta prijateljstva, sada stvorena, ostaće u pamćenju do kraja njihovih života“, izjavio je Gujon.
Među decom bila je i Ana iz Podgorice koja kaže da u Beogradu ima mnogo lepih stvari da se obiđe.
„Sviđaju mi se muzej Nikole Tesle i Hram Svetog Save. Dolazak u Beograd i Srbiju je za mene velika počast. Mi jako volimo Srbiju“, rekla je Ana.
Vuk iz Nikšića izdvojio je utiske o poseti Hramu Svetog Save.

„Osim posete muzeju Nikole Tesle, meni je u Beogradu najznačajnija poseta Hramu Svetog Save, koji je neprekidna veza između Crne Gore i Srbije. To je duhovna veza, pošto je za nas Srpska pravoslavna crkva zajednička. Za mene je to isti duh, isti narod“, rekao je Vuk.
Predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, tokom posete Hramu, ocenio je da je ova akcija prilika da se deca iz Crne Gore bliže upoznaju sa Srbijom.
„Ta radost susreta koji se dešava ovde u Beogradu je ono najlepše što će deca poneti nazad u Crnu Goru. Obnavljamo one odnose i veze koje smo uvek imali, koji su između Srbije i Crne Gore prirodni, a pogotovo između srpskog naroda u Crnoj Gori i same Srbije“, istakao je Kovačević.
Predsednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović rekao je da granice između Crne Gore i Srbije u njihovim glavama i srcima ne postoje i da je važno da se radi na negovanju veza između srpskog naroda, bez obzira gde živi.

Predsednik opštine Berane Vuko Todorović uputio je poziv deci iz Srbije da posete Crnu Goru, uz obećanje da će im biti dobri domaćini.
Kako je najavljeno iz Uprave za dijasporu, sledeće nedelje u Beograd dolaze deca iz Bosne i Hercegovine, a posle toga i iz Rumunije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.