Grožđebal u Sremskim Karlovcima – tradicija duga skoro sto godina

SREMSKI KARLOVCI – Grožđebal je tradicionalna manifestacija koja se održava u Sremskim Karlovaca. Manifestacija je posvećena vinu, vinogradarstvu, berbi grožđa i kultna je kako u Novom Sadu, tako i u njegovoj okolini.

Sremski Karlovci su poznati po svojoj bogatoj istoriji, velelepnim zdanjima, Karlovačkoj gimnaziji, ali i berbi grožđa. Naime, Grožđebal je manifestacija sa dugom tradicijom postojanja, od skoro 100 godina trajanja.

Grožđebal u Sremskim Karlovcima

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grožđebal u Sremskim Karlovcima datira još od 1930. godine. Kako je ovaj kraj bogat vinogradima, oduvek je važio za mesto koje je centar vinskog događanja, gde se može prisesti i popiti čaša dobrog grožđanog napitka i obići neke od najpoznatijih vinarija u Srbiji.

Te 1930. godine u skladu sa tradicionalnom berbom grožđa, stanovnici grada su odlučili da ovoj radnji pridaju malo formalniji i svečaniji oblik. S obzirom da je ovo jedno od karakterističnih i čestih radnji, gde svaka kuća ima u svojoj kuhinji dobro lokalno vino, ali i gde je to oblik zajedničkog rada i povezanosti među lokalcima, ova svečanost prerasla je vremenom u manifestaciju.

Vremenom tokom 93 godine formalnijeg i svečanijeg proslavljanja karlovačkih vinogradara i berbe grožđa manifestacija se usavršila i obogatila svoj repertor.

Narodna svečenost je postala deo trodnevne proslave, koju čine štandovi sa lokalnim vinarijama, folklorni i koncertni nastupi, dečje radionice, povorke, predstave i izložbe.

Prepoznatljivo dobar ukus i degustacija napitka „Bermet“

Foto: Gradske info

Bermetje poznato, jedinstveno vino iz Sremskih Karlovaca koje je nadaleko čuveno po svom ukusu. Nemoguće je zadeseti se u Sremskim Karlovcima i ne popiti ovo čuveno vino.

Slatkasto, aromatizovano vino, pre svega napravljeno od kvalitetnih sorti grožđa sa fruškogorskih vinograda, predstavlja pravu reklamu ovog kraja i Fruške gore.

Jedinstven u vinskom svetu, prepoznaje se kao kvalitetan brend i među proizvođačima, ali i među građanima.

Smatra se da su ovaj napitak prvo izumili kaluđeri sa okolnih Fruškogorskih manastira, a potom usavršili i drugi proizvođači vina.

Pored bermeta, a u slavu Karlovačke berbe grožđa, možete nazdraviti i sa drugim vrstama vina, poput Šardonea, Roze, Sovinjon Blana…itd.

Ovogodišnji Grožđebal najavljuje dobar vikend

Foto: Gradske info

Ovogodišnji Grožđebal u Sremskim Karlovcima počinje upravo u petak, 22. septembra i traje do nedelje, 24. septembra. U toku ova tri dana najavljuje se dobra zabava i velika posećenost.

Prethodnih godina oko 60.000 turista poseti Sremske Karlovce za vreme proslave berbe grožđa, proslavljajući istovremeno i početak novog godišnjeg doba.

Dolazak hladnijih dana, završetak svih poljoprivrednih poslova specifičnih za ove krajeve, treba pažljivo proslaviti. S toga ne treba propustiti vikend pred nama jer se na Grožđebalu najavljuje pored dobrog vina i puno dobre zabave.

Koncerti poznatih estradnih umetnika poput pevačice Ane Bekute, Ivane Peters, benda Van Gog, izvođača Aleksandra Josifovskog, Đorđa Davida, zatim brojne povroke u toku dana, dečje predstave, animatori, folklorni nastupi i drugo.

Sve informacije o programu ovogodišnjeg Grožđebala možete pronaći na sajtu: https://karlovci.org.rs/karlovacka-berba-grozdja-2/

I ne zaboravite, red je da nazdravite za ovaj odgovoran posao i pridate na čast vinogradarima za njihov trud i rad.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: