logo transparend vojvodina uzivo

Grčki program Bike Friendly pokrenut u Srbiji

BEOGRAD – Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES saopštilo je danas da je u Srbiji pokrenut program „Bike Friendly“ kako bi privukao turiste da posete ovdašnje destinacije koristeći bicikl kao glavno prevozno sredstvo.

Program „Bike Friendly“, kako je navedeno, sertifikuje i obeležava specijalnim brendiranim tablama opštine, destinacije, turističke organizacije, hotele, biciklistička udruženja, kompanije i individualce koje ispunjavaju obavezne i opcione kriterijume namenjene poboljšanju iskustva biciklista, a pokretač projekta je grčko udruženje „NatTour“, koje je osnovano s ciljem promovisanja održivih turističkih praksi širom Balkana, dok je zastupnik ovog programa za Srbiju Veselinov Tourism Consulting, prenosi Beta.

Istaknuto je da će, osim turističke ponude, koja će biti unapređena, ovaj program doprineti i očuvanju životne sredine, promociji zdravih životnih stilova i podršci lokalne zajednice u razvoju održivih praksi.

Rastuća zainteresovanost i povećana potražnja za takvim uslugama doveli su do toga da gosti traže samoodrživ način turizma, što je rezultiralo registracijom „Bike Friendly“ hotela, partnera (biciklističke i druge kompanije u kompanije u turizmu), individualaca (poznavaoci biciklizma u Srbiji) kao i opština i destinacija, navedeno je u saopštenju.

Očekuju se minimalna investicija od hotela, biciklističkih kompanija i lokalnih zajednica, koja je usmerena na osnovne usluge i opremu potrebnu biciklistima, a da bi postali zvaničan partner i dobili pravo korišćenja i plasiranja oznake „Bike Friendly“, neophodno je da ispune listu kriterijuma koji su obavezni koji se odnose na specijalizovane usluge namenjene korisnicima bicikala.

Neophodno je i formiranje, označavanje i održavanje biciklističkih ruta od strane opština, kao i organizacija biciklističkih događaja.

Podseća se da u mnogim delovima Srbije već postoje biciklističke rute ili adekvatne usluge koje treba dalje razvijati, kako bi lokalne zajednice unutar svake destinacije postale prepoznatljive među biciklistima.

Najavljeno je da će se „Bike Friendly“ turistička ponuda uskoro naći i na namenskom sajtu sa ažuriranim informacijama o ponudi smeštaja, iznajmljivanja bicikala, fotografijama, vestima, biciklističkim mapama i kontaktima za bukiranje smeštaja i rezervaciju bicikala.

Razvoj „Bike Friendly“ mreže započet je u Grčkoj 2017. godine, a taj program u Srbiji ima podršku Ministarstva turizma i omladine Srbije, kao i HORES-a.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.