logo transparend vojvodina uzivo

Gradu Zrenjaninu dodeljeno 15 miliona dinara za sufinansiranje nabavke kamiona za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada

ZRENJANIN – Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisali su u Pokrajinskoj vladi ugovor o sufinansiranju nabavke kamiona za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada.

Gradu Zrenjaninu je na osnovu tog ugovora pripalo 15 miliona dinara, a sredstva za istu namenu u ukupnom iznosu od 60 miliona dinara dodeljena su i opštinama  Pećinci, Nova Crnja i Žitište.

Resorni sekretarijat pokrenuo je konkurs za nabavku kamiona smećara, s ciljem da se ojača kapacitet lokalnih samouprava za upravljanje komunalnim otpadom.

„Na ovom konkursu smo podržali četiri lokalne samouprave u nabavci kamiona smećara, ali svakako u narednom  periodu planiramo da obezbedimo dodatna sredstva i raspišemo novi konkurs kako bi svaka lokalna samouprava u AP Vojvodini na adekvatan način mogla da zbrine komunalni otpad na svojoj teritoriji“, kazao je Erceg i podsetio na to da je i Ministarstvo životne sredine prethodno  donelo odluku o dodeli sredstava za nabavku kamiona smećara lokalnim samoupravama na teritoriji Pokrajine.

Erceg je najavio i to da će se od naredne sedmice nastaviti sa podelom kanti i kontejnera za sakupljanje mešovitog komunalnog otpada.

Kako je još istakao, Pokrajinski  sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine  će u narednom  periodu, što je stav novoformirane Pokrajinske vlade, maksimalnu pažnju posvetiti uspostavljanju infrastrukturnih objekata za upravljanje komunalnim otpadom. On je naglasio da je jedan od prioriteta smanjenje broja divljih deponija na području Vojvodine, i s tim u vezi najavio da će biti raspisan konkurs za njihovo uklanjanje.

Korisnici dobijenih sredstava naveli su da njihove lokalne samouprave ne bi mogle samostalno da realizuju nabavku ovakve opreme, koja će doprineti tome da pružanje usluga sakupljanja i odvoženja komunalnog otpada bude na visokom nivou. Istakli su da će ova sredstva omogućiti brže odvoženje otpada, što će građanima doneti bolji kvalitet života.

Opšti cilj Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji grada Zrenjanina za period 2023-2033. godine je da se minimizira negativan uticaj otpada na životnu sredinu i da se poboljša efikasnost korišćenja resursa iz otpada.

Ključni cilj Lokalnog plana upravljanja otpadom je da doprinese održivom razvoju grada Zrenjanina, kroz uspostavljanje i razvoj sistema upravljanja otpadom, koji će kontrolisati nastajanje otpada, smanjiti uticaj produkcije otpada na životnu sredinu, poboljšati efikasnost resursa, omogućiti pravilan tok otpada do njegovog konačnog odlaganja na regionalnu deponiju, stimulisati investiranje i maksimizirati ekonomske mogućnosti koje nastaju iz otpada.

Unapređivanje sistema sakupljanja otpada podrazumeva i nabavku novih vozila za unapređenje delatnosti Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.