logo transparend vojvodina uzivo

Grad Zrenjanin realizuje projekat osnaživanja osoba sa razvojnim smetnjama za sigurnije reagovanje u vanrednim situacijama

ZRENJANIN – Grad Zrenjanin s ponosom je objavio početak implementacije novog projekta namenjenog unapređenju sposobnosti prepoznavanja i reagovanja u hitnim situacijama među decom, mladima i odraslima sa razvojnim smetnjama.

Projekat “Empowering users with disabilities to respond in emergency situations” je organizovan u saradnji sa Odeljenjem za vanredne situacije i Centrom za pružanje usluga socijalne zaštite – MOST, dok je finansijska sredstva za realizaciju projekta obezbedila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilj ovog projekta je osnaživanje korisnika Dnevnog boravka „Naša priča“ kako bi bili sposobni da adekvatno reaguju u stresnim i traumatičnim situacijama, koje mogu nastati iznenada u vanrednim situacijama. Aktivnosti projekta uključuju radionice, kvizove, demonstracione vežbe i kratke obuke. Kroz ove aktivnosti, korisnici će steći dragoceno znanje i veštine koje će im omogućiti da se osećaju sigurnije i spremnije za suočavanje sa hitnim situacijama.

Radionice i kvizovi će se održavati unutar Dnevnog boravka „Naša priča“, dok će se demonstracione vežbe i simulacije odvijati na različitim lokacijama u gradu, kao što su prostori za piknik i bazeni koje korisnici posećuju. Ove aktivnosti su prilagođene individualnim sposobnostima korisnika kako bi se osiguralo da naučeno znanje bude primenjivo i korisno. Prve aktivnosti održane su 20. i 21. maja i u njima je učestvovalo više od pedesetoro korisnika i korisnica dnevnih usluga sa teritorije Grada Zrenjanina.

Jedan od ključnih ciljeva projekta je obučavanje učesnika da prenesu stečeno znanje svojim vršnjacima i drugim pružaocima sličnih usluga. Na ovaj način, projekat ne samo da direktno koristi korisnicima Dnevnog boravka „Naša priča“, već doprinosi i širem krugu ljudi uključujući njihove roditelje, prijatelje i rodbinu.

Grad Zrenjanin veruje da će realizacija ovog projekta doprineti boljoj pripremljenosti i sigurnosti ne samo korisnika Dnevnog boravka „Naša priča“, već i šire zajednice. Klimatske promene i druge nepredviđene situacije zahtevaju od svih nas da budemo spremniji i bolje informisani, a ovaj projekat je korak u pravom smeru ka ostvarenju tog cilja.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.