Grad iz budžeta za održavanje javnih površina sadnjom zelenila izdvojio 100 miliona dinara

NOVI SAD – Grad Novi Sad izdvojio je iz budžeta 100 miliona dinara za uređenje javnih zelenih površina i sadnju novih mladica. Isti iznos bio je opredeljen i prošle godine, a rezultati su vidljivi.

Park na Novom naselju je ukupne površine 34.951 metara kvadratnih, sa površinom namenjenom zelenilu od čak 27.831 metara kvadratnih. Prošle godine Novosađani su mogli da se pohvale da je njihov grad postao bogatiji za još jedan novi park – Sentandrejski park u Primorskoj ulici.

– Nama kao gradu je izuzetno važna ekologija i zaštita životne sredine. Napomenuo bih da smo 2020. godine pokrenuli akciju “Oživimo parkove”, gde je osnovna ideja bila da parkovi koji postoje budu unapređeni, rekonstruisani, ali i da stvorimo nove za naše sugrađane. Jedan takav park je park Novo naselje Detelinara, koji ima veliku posećenost sugrađana, a u toku je projektovanje parka kod Spensa, a takođe i Univerzitetskog- rekao je svojevremeno Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

sadnja stabala
Foto: Gradsko zelenilo

Pogled iz ptičje perspektive: Iz aviona je u avgustu 2020. godine snimljeno svako stablo, svaki žbun

Novi Sad pred svet može da iznese još jednu laskavu činjenicu- katastar javnih zelenih površina pokazao je da je pod drvećem 23% grada. Kroz analizu stanja zelenila u gradu, Gradska uprava za zaštitu životne sredine uočila je da je Novi Sad pod velikim procentom zelenila, čak 67% grada. Nisko rastinje čini 30%, srednje 14% i visoko 23%. Gradsko zelenilo neprestano povećava procenat drveća. U poslednjih nekoliko godina posađene su hiljade novih stabala. Za površinu pod visokom vegetacijom korišćeni su snimci iz aviona, gde je u avgustu 2020. godine snimljeno svako stablo, svaki žbun.

U projektu su učestvovali Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JKP “Gradsko zelenilo”, JP “Urbanizam”, JKP “Informatika”, kao i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: