Google ponovo upozorio da će početi da briše neaktivne naloge: Evo šta je dovoljno da uradite da ne obrišu vaš

Pre nego što preduzme ovaj korak, Google će korisnicima poslati obaveštenje.

Google je još jednom upozorio korisnike da će od 1. decembra 2023. početi da briše neaktivne naloge. Pod “neaktivnim” se podrazumevaju nalozi na koje korisnici nisu pristupili u poslednje dve godine. Pre nego što preduzme ovaj korak, Google će korisnicima poslati obaveštenje.

Kompanija je ova upozorenja poslala korisnicima tokom vikenda, ističući da će podsetnik biti poslat najmanje osam meseci pre nego što se preduzme bilo kakva radnja na nalogu.

Nakon što se nalog obriše, povezana Gmail adresa neće moći da se koristi za kreiranje novog naloga. Da bi se održao status aktivan, nalog treba da se koristi barem jednom u dve godine.

Aktivnosti koje Google smatra relevantnim uključuju slanje ili čitanje emailova, korišćenje Google diska, preuzimanje aplikacija iz Play prodavnice, korišćenje Google pretrage, gledanje YouTube-a dok ste prijavljeni, deljenje fotografija ili korišćenje usluge Prijavljivanje pomoću Google-a.

Kompromitovani nalozi su posebno rizični, jer hakeri mogu da ih koriste za širok spektar zlonamernih aktivnosti, od krađe identiteta do slanja neželjenih emailova. “Želimo da zaštitimo vaše privatne podatke i sprečimo svaki neovlašćeni pristup vašem nalogu čak i ako više ne koristite naše usluge”, rekao je Google u svojoj izjavi.

Google nudi korisnicima opciju da preuzmu svoje podatke pomoću usluge Google Takeout. Takođe, postoji i funkcija Menadžer neaktivnosti naloga, koja omogućava korisnicima da isplaniraju šta će se desiti sa njihovim podacima ukoliko više ne budu mogli da koriste svoj Google nalog.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: