Zašto je Google blokirao zaposlenima pristup internetu?

Prvobitno je odabrano 2.500 zaposlenih da učestvuju u ovom pilot programu, ali je Google dozvolio zaposlenima da se povuku iz programa nakon što je dobio povratne informacije.

Kako bi smanjio rizik od sajber napada, Google je pokrenuo pilot program koji ograničava pristup internetu za određeni broj zaposlenih, objavio je CNBC. U okviru ovog programa, zaposlenima će biti dostupni samo interni veb alati i sajtovi u vlasništvu Googlea, kao što su Google Drive, Google Maps i Gmail.

“Zaposleni u Googleu često su na meti napada”, navodi se u internom dokumentu kompanije do kojeg je došao CNBC. “Ako je uređaj zaposlenog u Googleu kompromitovan, napadači mogu pristupiti korisničkim podacima i infrastrukturnom kodu, što bi moglo dovesti do velikog incidenta i narušiti poverenje korisnika.”

Pristup internetu će biti znatno ograničen na desktop računarima zaposlenih, pri čemu će biti onemogućeno pokretanje sistemskih komandi ili instaliranje softvera. Ironično, sve se to dešava u kompaniji čije je postojanje usko vezano za internet, i koja ima za cilj da “organizuje svetske informacije i čini ih univerzalno dostupnim i korisnim.”

Prvobitno je odabrano 2.500 zaposlenih da učestvuju u ovom pilot programu, ali je Google dozvolio zaposlenima da se povuku iz programa nakon što je dobio povratne informacije od njih, i zatražio dobrovoljce voljne da učestvuju u ovom eksperimentu.

“Bezbednosti naših proizvoda i korisnika je jedan od naših glavnih prioriteta. Rutinski istražujemo načine da ojačamo naše unutrašnje sisteme protiv napada,” objasnio je portparol Google-a.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.