Golda Meir – Prva žena Izraela

17.marta 1969. godine u državi Izrael prvi put je birana žena za premijera zemlje. Njeno ime je Golda Meir (Golda Meir, devojačko Golda Mabovitch).

Rođena je u Kijevu, 03.maja 1898. godine, koji je tada bio sastavni deo Carske Rusije, danas Ukrajina. Zbog progona Jevreja, osam godina nakon rođenja, 1906. godine, sa porodicom je emigrirala u američku državu Viskonsin gde se nastanjuju u gradu Milvoki.

Još kao dete, sa svojih 11. godina, Golda Meir pokazuje svoju srčanost i snagu duha i kao takva organizuje protest ispred kuće jednog dečka koji je svojim antisemitskim stavom i ispadima uvredio svoju devojku. Tokom odrastanja završava dve škole, odnosno univerziteta, „North Division High School“ i „Wisconsin State Normal School“ obe u državi Viskonsin.

Golda je imala je želju da bude učiteljica te nakon završenih studija uspeva da se zaposli kao predavač. Iste godine i nakon studija, a pod uticajem sestrinog muža, priključila se političkoj organizaciji Radnika Ziona „Polai Zion“ gde dolazi u bliži dodir sa idealima laburističkog cionizma.

U tom krugu je upoznala Morisa Majersona (Morrisa Meyersona) za kojeg se udala 1917. godine. Preduslov za njen brak bio je preseljenje u Palestinu koje su uspeli da izvedu tek 1921. godine, nakon mnogih problema izazvanih ulaskom SAD u Prvi svetski rat. Tri godine po preseljenju Golda i Morison se sele u Tel Aviv 1924. godine, gde počinje aktivniji politički život ove heroine.

Golda postaje sekretarka u Veću zaposlenih žena Palestine, 1928. godine. Ovo je bila njena prva javna funkcija. Godinu dana kasnije, 1929. godine, osnovana je Radnička Partija Izraela (the Labor Party of the Land of Israel) gde Golda slovi za jednog od njenih osnivača.

Karijera ove žene vrtoglavo će rasti u narednim godinama jer požrtvovanost i posvećenost, odlučnost i ljubav prema svome narodu i zemlji, koju je trebalo otrgnuti iz ruku Britanske Palestine, nije poznavala granice.

Godine 1946. Goldu biraju za predsednicu Jevrejske cionističke organizacije gde ostaje aktivna sve do proglašenja Izraela kao nezavisne države 1948. godine. Ostao je upamćen njen odgovor iz 1948. godine, kralju Abdulahu (Abdulah I od Jordana- kralj Kraljevine Jordan) koji je savetovao da ne treba žuriti sa proglašenjem nezavisnosti Izraela, u šta je bila direktno uključena.

Njen odgovor je glasio :“Čekali smo dve hiljade godina. Da li Vam to izgleda kao žurba?“ Neko je dobro primetio pa je ovaj pozitivan žar uvezao sa stihovima teksta jevrejskog cara i pisca psalama, Davida, gde 136. psalm govori :“ Ako zaboravim tebe, Jerusalime neka me zaboravi desnica moja.

Neka se prilepi jezik moj za nepce moje, ako spomen tvoj zaboravim, ako ne stavim Jerusalim iznad svake radosti svoje“, isti psalm nastavlja :“Kćeri Vavilonska zlotvore, blago onome ko ti uzvrati za delo koje si nam učinila! Blažen je onaj koji uzme i razbije decu tvoju o kamen“.

Godine 1949.Golda je izabrana u Kneset (jev. Knesset, Parlament). Od 1949. do 1956. godine bila je ministar rada, a u periodu 1956-1966. godine, ministar spoljnih poslova.

Posle smrti supruga 1951. godine, Golda Majerson je preuzela hebrejsko ime Meir (Meir) 1956. godine. Nakon povlačenja iz politike, i previranja u političkom vrhu države, Golda Meir se vraća na političku pozornicu i postaje premijer Izraela, 17.marta 1969. godine, u svojoj 71. godini života.

Ova fantastična žena će ostati upamćena kao jedan od osnivača države Izrael, kao i jedna od prvih žena u istoriji, koja je ponela titulu premijera. Upokojila se, 08. decembra 1978. godine, u osamdesetoj godini života.

 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.