Ginekolozi otkrivaju 5 razloga zašto ne bismo smele da ignorišemo bolne ovulacije

U većini slučajeva ovulacijska nelagoda je kratka i bezopasna. Možda ćete primetiti jednostranu bol u stomaku nekoliko minuta ili čak nekoliko sati na dan kada sumnjate na ovulaciju, donosi Healthline. Ovulacija uključuje oticanje i zatim pucanje folikularne ciste kako bi se oslobodila jajna ćelija.

Nakon što se jajašca oslobode, jajovod se skuplja kako bi im pomogao da dođu do sperme koja čeka na oplodnju. Krv i druge tečnosti iz puknutog folikula takođe mogu da uđu u trbušnu šupljinu i karlicu tokom ovog procesa i izazovu određenu iritaciju, objašnjavaju ginekolozi.

Osećaj bolova tokom ovulacije može da varira od tupog bola do oštrih senzacija. Isto tako, bolovi mogu da budu popraćeni iscetkom, a ponekad čak i laganim krvarenjem. Međutim, ako bolovi postane prejaki ili traju predugo, potrebno je da se obratite ginekologu. Kako oni objašnjavaju, postoji nekoliko razloga zbog kojih bismo mogli da imamo bolnu ovulaciju, a nisu toliko bezopasni.

Oni uključuju:

cistu na jajniku ili više njih,
endometriozu,
infekciju,
polno prenosivu bolest,
izvanmateričnu trudnoću.

Upravo zbog sve češćih ginekoloških problema, lekari svakoj ženi preporučuju obavezni ginekološki pregled jednom godišnje, ali i češće ako postoji neki problem koji je potrebno lečiti ili simptomi koji ne izgledaju kao uobičajeni.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: