Znate li zašto bi pirinač trebalo da ohladite pre nego što počnete da ga jedete?

Većina nas pirinač jede kao prilog glavnom jelu i to odmah nakon pripreme, jer tad je najsvežiji, topao i mekan.

Međutim, mnogo je bolje pustiti ga da se ohladi pre nego što počnete sa konzumacijom. Mnogo je benefita kada dozvolite pirinču da se ohladi pre jela, a zatim ga ponovno zagrejete pre posluživanja. Otkrivamo vam šta stoji iza toga.

Ohlađen pirinač može da smanji skokove šećera u krvi.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu „Nutrition and Diabetes“, grupa poljskih naučnika sa Univerziteta medicinskih nauka u Poznanu otkrila je da kada se pirinač ohladi, nastaje rezistentni skrob, koji pomaže da se šećer u krvi uravnoteži, smanjuje napade gladi, a podstiče mršavljenje.

Dakle, osim što će vas ohlađen pirinač zasititi, možete ga koristiti i za smanjenje poslepodnevnog umora ali, na primer, takav pirinač omogućava željeni gubitak težine.

Popodnevni umor možete efikasnije da sprečite zagrejanim pirinčem, jer rezistentni skrob omogućuje telu da bolje raspoređuje energiju tokom dana.

Kako biste iskoristili sve prednosti, najbolje je pripremiti pirinač 24 sata pre konzumiranja kad god je to moguće. To će vam garantovati da će se zrna dovoljno ohladiti i da će se formirati rezistentni skrob.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.