Fondacija „za srpski narod i državu“ organizovala panel „Gde je srpska Vojvodina“ u Sremskim Karlovcima na mestu čuvene Majske skupštine

SRBIJA – „Gde je srpska Vojvodina“ bila je tema današnjeg panela koji je u svečanoj sali Bogoslovije u Sremskim Karlovcima organizovala Fondacija „Za srpski narod i državu„, a na kojem se govorilo o stvaranju temelja našeg nacionalnog identiteta na ovim prostorima.
Protojerej-stavrofor Branko Ćuričin održao je i emotivnu besedu o stradanju Srba u ratu i stradanju Novog Sada

„Srbija je jedan nebeski mozaik, i svaka kockica i svaki čovek u tom mozaiku je zlata vredan i dragocen. U prošlosti i u sadašnjosti. Svaki kraj Srbije ugradio je sebe u našu državu i zajednicu. Zato se moramo svakog tog kamička uvek sećati.

Jedan od tih kamena temeljaca je i Majska skupština, kada su Srbi sa ove strane Save i Dunava stvorili srpsku Vojvodinu, iz svog srca i duše, sanjajući san koji će dosanjati u novembru 1918. godine da se prisajedine svojoj matici Srbiji i da stvore zajedničku i nerazrušivu jedinstvenu Srbiju u večnosti. Tim herojima slavnih dana 1848-1849. godine, njihovoj bespoštednoj borbi i žrtvama poklanjamo ovaj panel“, rekao je dr Nikola Banjac.

Foto: Fondacija za srpski narod i državu
Foto: Fondacija za srpski narod i državu

Događaj u Karlovcima započet je intoniranjem himne Republike Srbije, a u prvom redu među uvaženim gostima našao se i premijer Miloš Vučević, rektor Bogoslovije Jovan Milanović, ministri Vlade Republike Srbije, brojni učenici Bogoslovije i drugih fakulteta iz Novog Sada, i druge zvanice.
„Panel koji je organizovala Fondacija vratila je sećanja na ta teška dešavanja iz revolucije.

Za mene je najveća poruka o jedinstvu i slozi srpskog naroda ma gde živeo u tim vremenima, kada je zahvaljujući ogromnoj žrtvi Srba sa svih strana uspela da se izbore za ono što se tada zvalo vojvodstvo Srbije, odnosno Vojvodina Srbije“, poručio je Petar Đurđev.

Foto: Vojvodina uživo/Đorđe Radivojević
Foto: Vojvodina uživo/Đorđe Radivojević

Posebnu pažnju izazvala je diskusija na temu uzroka i pokretača revolucionarnih kretanja u 1848-1849 u Evropi, uz osvrt na to kakav je bio položaj srpskog naroda na Balkanu u tom momentu, a razgovaralo se i o temeljima srpske ideje u Vojvodini iz različitih perspektiva, zatim o toku rata do kraja 1849. godine i ruske intervencije, o stvaranju Srpske Vojvodine odnosno Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata, kao i posledicama tih dešavanja na današnju situaciju.

Protojerej-stavrofor Branko Ćuričin održao je i emotivnu besedu o stradanju Srba u ratu i stradanju Novog Sada.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.