logo transparend vojvodina uzivo

Festival u Crvenki izmamio osmehe i divljenja

festival plava ptica-crvenka
KULA/CRVENKA – Drugi po redu Festival dramskog stvaralaštva osoba sa mentalnim teškoćama održan je u Domu kulture u Crvenki.

Festival je privukao veliku pažnju publike, a pored Udruženja „Plava ptica“ iz Kule, učestvovali su i Udruženje roditelja dece ometene u razvoju Vrnjačka Banja, Udruženje „Biser“ iz Srbobrana, Udruženje „Ruka u ruci“ iz Sente, Klinika za psihijatrijske bolesti „dr Laza Lazarević“ Beograd, Dnevni boravak „Naši Snovi“ iz Valjeva i Udruženje „Zvezdara“ iz Beograda. Marko Košutić, direktor Udruženja „Plava ptica“, izrazio je zadovoljstvo brojem učesnika i istakao je da gluma poseduje svojevrsno lekovito svojstvo za sve ljude koji imaju mentalne teškoće:

„Ono što je ove godine za nas iznenađenje jeste sedam predstava na festivalu. Učestvovale su ustanove praktično iz cele Srbije, iz Kule, Sente, takođe i dve ekipe glumaca iz Beograda, jedna ispred opštine Zvezdara i druga iz klinike „dr Laza Lazarević“. Imali smo i učesnike iz Vrnjačke Banje i Valjeva, tako da, ono što je pokazao prvi festival, jeste to da je bilo potrebno godinu dana da se ljudi pripreme i očekuju da će se ovo desiti. Naravno, ovo se dešava u sklopu obeležavanja Meseca mentalnog zdravlja i Dana mentalnog zdravlja i na njemu učestvuju osobe sa mentalnim teškoćama. Ono što, u stvari, mi želimo da pokažemo jeste da stvaralaštvo koje se odnosi na glumu i teatar jeste na svojevrstan način lekovito za sve ljude koji imaju mentalne teškoće, pomaže im na različitim poljima, u njihovim životima, stiču različite veštine i, pre svega, se integrišu u zajednicu, a ovo je jedinstvena prilika da svi građani vide da oni mogu da stvaraju na potpuno jednakom nivou kao i drugi“.

Ispred lokalne samouprave učesnike festivala i publiku pozdravio je predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić. Govoreći o samom festivalu, Miljanić je rekao da je prvobitni cilj ostvaren, a to je da festival raste i da ima veći broj učesnika:

„Prošle godine u razgovoru sa, pre svega, sa Markom Košutićem, kada se ta ideja rodila, negde je opština Kula prepoznatljiva po pozorišnim festivalima i, uopšte, po amaterskom pozorištu a, sa druge strane, „Plava ptica“ je jedno udruženje koje je nadraslo opštinu Kula i koje je postalo reprezentativno udruženje, praktično na nivou Srbije sa ovim svim što rade i nivoom i kvalitetom usluga, naravno uz podršku opštine koja ne izostaje. Hteli smo te dve stvari i priče da spojimo u jednu, a to je bio upravo pozorišni festival za mentalno nedovoljno razvijene osobe, odnosno za razna udruženja i ustanove koje se time bave. Odlučili smo da krenemo sa tim prošle godine i to se pokazalo kao ispravna odluka. Ove godine, takođe uz podršku opštine i Doma kulture ovde u Crvenki, drugi po redu festival sa mnogo više učesnika i očigledno je da se postiglo ono što smo svi želeli, a to je da festival raste i da postane tradicionalan i, naravno, iz godine u godinu sa sve većim brojem učesnika“.

Kada je o nagrađenima reč, plaketu za najbolju predstavu festivala dobila je predstava „kapetan Džon Piplfoks“, Dnevnog boravka „Naši snovi“ iz Valjeva. Kada su ostale nagrade u konkurenciji udruženja u pitanju, one glase: plaketu za najbolji kostim i scenografiju dobila je predstava „Čarobnjak iz Oza“, udruženja „Biser“ iz Srbobrana, dok je plaketu za najbolju režiju dobila predstava „Odelo“, udruženja „Ruka u ruci“ iz Sente. Kada je o priznanju za najboljeg glumca reč, plaketa je pripala Vladimiru Zimonjiću, za ulogu kapetana Džona Piplfoksa, pobedničke predstave valjevskog Dnevnog boravka „Naši snovi“. Organizator festivala je udruženje „Plava ptica“, u partnerstvu sa Domom kulture Crvenka i pod pokroviteljstvom Opštine Kula.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.