Kineske rafinerije oprezne uprkos visokoj potražnji

Kineske rafinerije oprezno o ukidanju ograničenja izvoza nafte za EU

Potreba za grejanjem u Evropi podstakla je tržišna očekivanja evropskih zemalja da povećaju uvoz rafinisanih naftnih proizvoda iz zemalja kao što je Kina. Međutim, nestabilnost na globalnom tržištu sirove nafte navodi kineske rafinerije na oprez u pogledu povećanja prodaje u inostranstvu, kažu stručnjaci.

Dok se Evropa ranije oslanjala na prirodni gas za grejanje, više cene gasa i ograničeno snabdevanje prirodnim gasom primoravaju ih da se okrenu drugim izvorima energije, navodi se u izveštaju koji je objavio CITIC Futures Research Institute.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procenjuje da će ovaj prelaz generisati dodatnu potražnju od 300.000-500.000 barela dnevno (bpd) za rafinisanom naftom ove zime.

Kako je EU postigla dogovor o zabrani većine uvoza ruske nafte, Evropa mora da traži druge izvore dok povećava svoj uvoz, kažu stručnjaci, dodajući da bi Kina, koja ima velike zalihe nafte, mogla da bude jedan od izvora.

Kina ima prednost u izvozu rafinisanih naftnih derivata jer ima višak kapaciteta i visoku efikasnost prerade u poređenju sa drugim zemljama, rekao je u četvrtak za Global Times Lin Bokiang, direktor Kineskog centra za istraživanje ekonomije energije na Univerzitetu Sjamen.

Kineske rafinerije su 2021. godine potrošile oko 700 miliona tona sirove nafte, što je 4,3 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku. Potrošnja rafinisanih naftnih derivata u Kini iznosila je 341,48 miliona tona, što je povećanje od 3,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što znači da ima dovoljno zaliha i rezervnih kapaciteta za preradu.

Od septembra, China International United Petroleum & Chemical Co i drugi domaći trgovci aktivno prevoze sirovu naftu, i time podstiču očekivano povećanje kineske kvote za izvoz rafinisane nafte, izvestio je Caikin.

Analitičari domaćih brokera kao što su Changjiang Securities i Sealand Securities Co očekuju da će Kina u oktobru osloboditi još 15 miliona tona izvoznih kvota rafinisanih naftnih derivata, navodi Caikin.

Kineski izvoz naftnih derivata oporavio se u avgustu pošto je Kina podigla izvozne kvote u junu i julu.

Ministarstvo trgovine je od početka ove godine odobrilo izvozne kvote za rafinisane naftne derivate u tri serije u ukupnom iznosu od 22,5 miliona tona, što je za 40 odsto manje od ukupno 37,61 miliona tona izdatih u tranšnim serijama prošle godine, navodi se u saopštenju. Ministarstvo trgovine.

Međutim, pošto Kina treba da uvozi sirovu naftu za ponovnu preradu i izvoz, preduzeća treba da odmere koristi za ekonomiju od većeg izvoza u odnosu na operativne izazove koje donosi nestabilnost cena sirove nafte, rekao je Lin.

“Trenutno su cene nafte visoke i domaće rafinerije se suočavaju sa rizikom pada cena nafte nakon prerade”, rekao je Lin.

Lin je dodao da je glavno izvozno tržište za kinesku rafinisanu naftu jugoistočna Azija i kompanije moraju pažljivo da prate profit, operativne rizike i troškove transporta za dugoročne ugovore, ako žele da isporuče u Evropu.

Tekst preveo V.D.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: