Evo zašto račune u menjačnici treba da platite kešom

BEOGRAD – Kada nešto plaćate u menjačnici, banci ili pošti nije isto kao kada plaćate u prodavnici, provizija je mnogo viša

Mnogi građani neprijatno se iznenade kada dobiju sms poruku od banke ili pogledaju na mesečnom izvodu računa provizije koje su im naplaćene prilikom plaćanja računa u menjačnicama, „tuđim“ bankama pošti.

Takvom „plaćanju“ prethodi jedan skupi korak a to je „isplata gotovine platnim karticama preko POS terminala“. Prevedeno na jezik smrtnika, menjačnica, pošta ili banka vam naplati proviziju kao da ste podigli  novac na bankomatu banke koja nije vaša a tu gotovinu iskoristiti za plaćanje računa.

Tako se plaćaju dve naknade, ona redovna i ona „za bankomat“.

Neke od finansijskih institucija imaju obaveštenje o tome na svom šalteru, negde vas šalterski službenik obavesti o dodatnim troškovima, a negde to ide „tiho“ i bez upozorenja.

– Pošta Srbije ne pruža usluge plaćanja računa platnim karticama, već se sve transakcije tretiraju kao isplata gotovine. U poštama se ne obavlja usluga plaćanja platnim karticama, jer je to moguće isključivo u trgovačkoj mreži, već se sve transakcije tretiraju kao isplata gotovine platnim karticama. Korisnicima je olakšano da sa tim novcem (delimično ili u celosti) odmah obave i plaćanje računa. Da li će i koliko, takva transakcija biti opterećena provizijom zavisi od banke izdavaoca kartice i njenog tarifnika – stoji na sajtu „Pošte Srbije“.

Prema tarifnicima banaka provizije za podizanje gotovine na bankomatu druge banke kreću se od 1% za debitne kartice do 3% za kreditne kartice, odnosno minimalno 60 dinara za dina karticu do 250 dinara za ostale.

Pojedine banke izdvajaju kao posebnu naknadu za podizanje gotovine na šalterima druge banke i tu se provizije kreću do čak 350 dinara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.