logo transparend vojvodina uzivo

,

Prozjumerima i za petinu niži računi nakon smanjenja naknade

Prozjumeri Solarni paneli Struja Energija

Vlada Srbije nedavno je usvojila novu uredbu o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača. Novom uredbom je smanjen trošak naknade za prozjumere. Manji trošak naknade znači niži račun za struju i brži povraćaj investcije, prenosi Bloomberg Adria.

Promenom obračuna naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača, kupci-proizvođači koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe (prozjumeri) definitivno će dobijati još niže račune za struju. Pored toga, to će im dodatno ubrzati povrat investicije. Za koliko bi računi mogli biti niži, procene su različite. Pojedini energetski stručnjaci kažu da bi računi na godišnjem nivou mogli biti do pet odsto niži, dok drugi procenjuju da bi ušteda bila i do 20 odsto.

Podsetimo, Vlada Srbije nedavno je usvojila novu uredbu o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, kojom je smanjen trošak naknade za prozjumere. Za ostale potrošače iznos naknade ostao je nepromenjen.

Šta je tačno promenjeno

Ministarstvo rudarstva i energetike objasnilo je da je za prozjumere promenjen način obračuna naknade i da se sada osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.

Energetski stručnjak Dejan Stojadinović objasnio je za naš mediji da se dosad naknada prozjumerima obračunavala na ukupno preuzetu električnu energiju (sve što prozjumer povuče iz mreže tokom meseca), a od sada će se računati na razliku između preuzete i isporučene (viška koji je prozjumer isporučio u mrežu). Istakao je da će zbog toga naknada biti niža od onoga što su prozjumeri dosad plaćali.

Podsetimo, istu izmenu je vlada dosad sprovela i za obračun poreza na dodatu vrednost (PDV), akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost.

„Ne treba zaboraviti da su u prethodnih godinu dana izmenjeni i propisi za obračun akcize i PDV-a (isto kao i za ovu naknadu – da se ne obračunavaju na ukupno preuzetu, nego na razliku između preuzete i isporučene), a da je i domaćinstvima prozjumerima omogućeno da koriste popust od pet odsto za plaćanje računa u roku, što sve zajedno prozjumerima omogućava da ostvare uštede od 40 do 70 odsto na godišnjem nivou u odnosu na redovne potrošače“, ukazao je Stojadinović.

Niži računi i brži povraćaj investicije

Promena obračuna naknade važi i za domaćinstva i za industrijske prozjumere.

Koliko bi računi mogli biti niži, procene su različite. „Ova naknada je samo jedna od stavki na računu za potrošnju električne energije, i ušteda prozjumera zavisi od toga koliko ova stavka učestvuje u ukupnom računu, ali na godišnjem nivou bi se uštede mogle povećati od tri do pet odsto“, smatra Stojadinović.

Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine Ivana Jovčić pak smatra da će računi za domaćinstva, zahvaljujući drugačijem obračunu naknade, biti najmanje 10 odsto niži, a možda čak i 20 odsto.

„Promena načina obračuna naknade za povlašćene proizvođače je još jedan korak ka punoj primeni neto-merenja, i već sada možemo reći da je i u Srbiji sve isplativije postati prozjumer. Ova promena će, u zavisnosti od rada solarne elektrane i načina potrošnje, dodatno umanjiti račune domaćinstvima koja imaju solarne elektrane za najmanje 10 odsto, ali na osnovu naših iskustava, računamo da će te uštede dostizati i celih 20 odsto, što će u znatnoj meri ubrzati period povraćaja investicije, ali nadam se da će doprineti i bržem rastu broja prozjumera u Srbiji“, izjavila je Jovčić.

Šta je još potrebno da bi status prozjumera bio isplativiji

I programski direktor Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić takođe smatra da će nakon početka primene ove uredbe najveći deo prozjumera biti zadovoljniji svojim računima za električnu energiju, i da će ovo biti jedan od motiva da još veći broj građana zakorači u svet proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe.

Međutim, ukazao je da je ono što preostaje jeste da se i naknada za pristup distributivnom sistemu (mrežarina) obračunava po istom principu – na utrošenu (neto-razliku između isporučene i preuzete) električnu energiju, čime bi i u Srbiji bio u potpunosti ostvaren princip neto-merenja.

Pored toga, dodatno ohrabrenje i motiv za dalji rast broja prozjumera bi, između ostalog, bilo i razmatranje modela otkupa viškova na kraju perioda za poravnanje, kao i podsticanje kroz povraćaj (ili smanjenje) PDV-a na opremu za izgradnju solarnih elektrana.

Prema podacima Elektrodistribucije Srbij od 12. juna, u registar prozjumera upisano je njih 3.159. Od toga 2.327 čine domaćinstva, 829 ostalih kupci među kojima su najviše kompanije, i tri stambene zajednice. Kapacitet svih projzmera na mreži trenutno iznosi oko 53 megavata.

 

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.