U momentima kada u rukama držite dva jaja, ali ne možete da sa sigurnošću znati koje je skuvano, a koje sirovo, jer u frižideru imate i jedno i drugo, potreban je trik da biste ih razaznali.
Ovaj trik je proveren i nepogrešiv, a veoma je koristan u kuhinji. Kako biste ga isprobali, potrebno vam je jedno sveže i jedno skuvano jaje.
Prvo zavrtite jedno jaje na ravnoj površini. Ako ste zavrteli kuvano jaje, primetićete da se ono vrti duže.
Kada zavrtite sirovo jaje, ponovo na ravnoj površini, ono će se vrteti mnogo kraće od kuvanog.
To je zbog toga što se u sirovom jajetu pokreću i belance i žumance, i tako skraćuju vreme rotiranja. Kod kuvanog jajeta tekstura je tvrda i ne utiče na njegovo kretanje.
Na ovaj način možete veoma lako prepoznati koje jaje je kuvano i nema potrebe da ih razbijate da biste to saznali.
Pročitajte još:
Otkrijte da li su jaja koja već neko vreme stoje u frižideru još uvek dobra za konzumaciju uz pomoć ovih metoda
Ovi trikovi pomažu u brzoj i jednostavnoj proveri svežine jaja pre nego što ih upotrebite ili odlučite da ih eliminišete iz frižidera. Iskusne domaćice dele tri jednostavna trika kako proveriti svežinu jaja pre nego što ih odlučite baciti, posebno ako im se bliži rok trajanja. Provera u vodi Napunite posudu vodom i pažljivo stavite jaje u nju. Ako jaje padne na dno i ostane položeno, još je sveže. Međutim, ako pluta po površini vode, vreme je da ga upotrebite, jer može biti blizu pokvarenja. Protresanje jajeta Blago protresite jaje i osluškujte zvuk. Ako čujete zvuk koji ukazuje na razlivanje žumanceta, najbolje je […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.