Emocionalna iscrpljenost: Kako da povratite identitet nakon majčinstva

Kako da povratite identitet nakon majčinstva

Često čujemo rečenicu kako se u trenutku rađanja bebe rodila i jedna mama. Retko ko se zapita šta se desilo sa onom bezbrižnom devojkom koja nije bila mama. 

Osim velike radosti, novi član svojim dolaskom donosi velike promene u dotadašnjem stilu života mladog para pogotovo žene. Društveno prihvatljivo je da kažete da život pre nije imao smisla ali ne i da ste hronično umorne. Neke porodilje imaju podršku majke, prijateljice, negujuće patronažne sestre koje će je ohrabriti da se isplače jer znaju da je to lekovito. Ali šta je sa onima od kojih se očekuje da budu srećne 24h dnevno… one sagore.

Nakon što postanete mama, prestanete da radite stvari koje su bile deo vas, vašeg vlastitog identiteta, koje su vas činile srećnom. Nemate vremena za sebe i svoje želje i potrebe dok potpuno ne nestanete u majčinstvu. Žene često pate od emocionalne iscrpljenosti a da toga nisu ni svesne.

Simptomi emocionalne iscrpljenosti:

1. Budite se umorne i bezvoljne

2. Odugovlačite sa obavljanjem svakodnevnih obaveza

3. Imate lošu koncentraciju

4. Nemate motivaciju za stvari koje ste volele

3. Razdražljive ste i lako „planete“

Za dobrobit svake osobe važna je briga o svom telu, svojim interesovanjima i odnosima sa drugim ljudima. Zapitajte se kada ste poslednji put sele i pojele zdrav obrok bez prekida, naspavale se, videle s dragim ljudima nakon čega ste se osećale manje usamljeno i depresivno. Ako se ne osećate dobro, proverite još jednom jer je odgovor verovatno da se ni ne sećate.

Identitet je osobina celovitosti i postojanosti ličnosti uprkos promenama koje se događaju oko nje. Rođenje deteta i briga o njemu zahteva da se majka odrekne nekih stvari u svom životu kako bi detetove želje i potrebe stavila ispred svojih. Problemi u funkcionisanju ličnosti nastaju i kada se žena odrekne sebe kao što to čini tradicionalna majka kao i kada grčevito želi da nastavi sa svojim životom poput moderne majke.

Tradicionalna majka je žena koja prestaje da bude sve ostalo. Ona je majka dvadeset četiri časa dnevno.  Ovakve majke zanemare sebe, kao i ostale ostale uloge koje su stekle tokom života. Više nisu važni ni karijera, ni društveni život pa katkad čak ni uloga supruge… važno je samo dete.

Moderna majka je obrazovana, svestrana, samosvesna, ima bezbroj interesovanja koje mora da stavi po strani dok je u biološkoj simbiozi sa novorođenčetom. Ona novu, privremenu ulogu dobrovoljno prihvata i obavlja besprekorno ali oseća prazninu. Ako se prepoznajete, to je potpuno prirodno i ne treba da se izvinjavate zbog toga.

Kako vratiti identitet kad nemate vremena za sebe?

Ključ promene je u malim koracima. Pravite male, dostižne ciljeve, koje ćete lako ostvariti. Oni za početak imaju funkciju da vam daju osećaj uspešnosti i povrate vaš stari (novi) identitet osobe koja ima snagu da savlada različite izazove. Danas uradite jednu stvar koja vas čini srećnom, potom nastavite da vraćate jednu po jednu dok ne povratite sebe i postanete bolje nego pre.

Previše ambiciozni planovi će vas obeshrabriti. Osetićete se neuspešno prvi put kada posustanete i poželećete da odustanete. Znate da mali koraci koje činimo svakog dana imaju veći uticaj nego mnogo stvari u jednom danu. Morate podržavati sebe u procesu i to samo tako što ćete postavljati realne ciljeve koje ćete obavljati sa lakoćom.

Ako ne znate odakle da počnete, evo nekih ideja:

  1. Doterajte se – Frizura, manikir, šta god će učiniti da sebi budete lepše;
  2. Kafa sa drugaricama – ponovo se nasmejte do suza;
  3. Romantična večera sa partnerom – podsetite se zašto ste se zaljubili;
  4. Vikend putovanje –  izmestite se iz 4 zida;
  5. Vežbanje  – teretana, pilates, joga, ples, trčanje…;
  6. Čitanje omiljene knjige ili serije – dokolica je važna;
  7. Vaš tajni ritual – nešto samo vaše što niko ne mora da zna.

Savet:

Radite pametnije a ne napornije. Osvojite vreme za sebe. Samo ljubavlju prema sebi možete dobiti bitku protiv stresa i hroničnog umora. Shvatite ovaj period života kao tranziciju. Teško je ali ćete izaći bolje nego što ste bile pre. Srećnije. Zadovoljnije. Ispunjenije. Najvažnije, sjajan uzor svojoj deci.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.