Đurić: Američke kompanije osudile Kurtijevu blokadu srpske robe

VAŠINGTON – Važna poruka koja se mogla čuti od predstavnika američkih kompanija je osuda trgovinskog embarga i blokada na srpsku robu koje je sproveo režim Aljbina Kurtija, izjavio je danas u Vašingtonu ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

“Neke od američkih kompanija, čak neki od američkih mega brendova, trpe finansijske posledice zbog jednostavnog Kurtijevog delovanja”, izjavio je Đurić posle okruglog stola na kojem je u vašingtonskom hotelu “Vilard” učestvovao sa predstavnicima nekih od najuticajnijih kompanija u SAD.

Đurić je naglasio da su se srpski predstavnici sastali sa članovima Saveta za međunarodno poslovno razumevanje, koji je osnovao bivši američki predsednik Dvajt Dejvid Ajzenhauer.

“Savet okuplja lidere poslovne zajednice, vodeće kompanije u Americi, ali i ljude koji su uticajni u politici, dakle iz Kongresa, Senata, ljude iz akademske zajednice i ovo je bila velika prilika za nas da predstavimo slučaj ulaganja i povezivanja sa Srbijom na vrlo konkretan način”, ukazao je Đurić.

Ambasador Srbije u SAD je istakao da je na okruglom stolu predstavio nova ulaganja Srbije za Ekspo 2027, kao i razvoj novih tehnologija, infrastrukture i napredak energetike u Srbiji. Piter Ticanski iz poslovnog Saveta za međunarodno razumevanje rekao je da je Srbija nedovoljno cenjeno mesto sa velikim ljudskim potencijalom i IT sektorom koje američke kompanije još otkrivaju. “Mislim da je jasno da je srpska ekonomija najača u regionu i da postoji potencijal za dalji razvitak u budućnosti”, istakao je Ticanski.

U hotelu “Vilard”, poznatom kao mestu u kojem je nastao pojam lobiranje, ambasador Đurić je učestvovao na okruglom stolu sa predstavnicima nekih od najuticajnijih kompanija, okupljenih u jednoj od najstarijih poslovnih asocijacija u SAD. Medju učesnicima poslovnog okruglog stola, bili su predstavnici kompanija “Orakl”, “Masterkard”, “Pepsiko”, “Erbienbi”, “Siti” i mnogih drugih.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.