Petković: Ni Beograd ni Vučić nikom ne prete, samo je Kurti pretnja miru

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković odbacio je danas tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao Briselski sporazum kako bi ostavio otvorenu mogućnost, kako je rekao, “invazije” na KiM.

“Ni Beograd, niti predsednik Aleksandar Vučić nikome ne prete, jedino je balkanski piroman Aljbin Kurti pretnja miru na ovim prostorima, ali i pretnja zdravom razumu svojim neuračunljivim izjavama”, istakao je Petković.

Prema mnjegovim rečima, da je Kurtiju istinski stalo do trajnog mira i normalizacije odnosa na prostoru KiM, kao i potpisanih sporazuma, on bi prvo ispunio odredbe Briselskog sporazuma potpisanog još 2013. godine i formirao Zajednicu srpskih opština koja garantuje Srbima kolektivna i individualna prava, “koja im se danas svakodnevno gaze i uskraćuju za vreme njegove strahovlade”, saopštila je Kancelarija.

“Nažalost, jedino o čemu Kurti razmišlja jesu agresija i terorizam, što je pokazao i svojom najnovijom izjavom, ali i delima, jer se pod njegovom vlašću puca u srpsku decu koja nose Badnjak, ranjavaju Srbi na Bistričkom mostu, gađa u leđa Dragiša Galjak ili prebijaju srpska deca Dara i Kristijan iz Žitkovca, kraj Zvečana, samo zato što su Srbi, a brojni naši sunarodnici čame nevini u kazamatima”, rekao je Petković.

On je Kurtiju poručio da svoje militantne, nasilne i terorističke metode ne pripisuje ni predsedniku Vučiću, ni Beogradu, jer upravo zahvaljujući predsedniku Vučiću mi danas imamo kakav takav mir na prostoru Kosova i Metohije, koji svojim jednostranim i eskalatornim potezima Kurti svakodnevno urušava i gazi, poput odluke o ukidanju dinara ili zatvaranjem srpskih opština ili zdravstvenih ustanova u pokrajini.

“Toga su svesni i svi predstavnici međunarodne zajednice i najmoćnijih zemalja sveta, koji su Kurtiju zbog toga očitali bukvicu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon kog Kurti ne može da se oporavi, pa prvo izmišlja nepostojeće pretnje atentatom u koje mu niko nije poverovao, a sada i nekakve nepostojeće pretnje iz Beograda. Mi ćemo nastaviti da čuvamo mir, ali i da čuvamo naš srpski narod u pokrajini”, naglasio je Petković.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.