logo transparend vojvodina uzivo

Dodik: Zahvalni Srbiji na pažnji koju Republici Srpskoj pruža u celini

BEOGRAD – Želimo da nastavimo da izučavamo sve što je u interesu srpskog naroda, kako bismo kreirali najpraktičnije akcije koje bi sprovodili na terenu, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Srbi su suočeni sa demografskim problemima, mi želimo da vidimo kako reagovati na svest ljudi, da ostanu i da žive na ovim prostorima“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka sa ministrom za brigu o porodici i demografiju Srbije Milicom Đurđević Stamenkovski, prenosi RTRS.

Dodik je zahvalio na pažnji koju Srbija Republici Srpskoj pruža u celini, i na tome što je opredeljena za to da zajedno rešavaju važna nacionalna pitanja.

On je naveo da je sa Đurđević Stamenkovski razgovarao o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru.

Đurđević Stamenković: Srbija i Srpska jedna porodica

Ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, da je cilj da porodica postane primarni nacionalni interes i da su Srbija i Srpska jedna porodica.

Ona je naglasila da je u okviru Svesrpskog sabora potpisan prvi memorandum o saradnji dva resorna ministarstva koji je posvećen porodici.

„Naša saradnja biće bazirana na populacionoj politici, demografiji, međugeneracijskoj saradnji i promociji porodice i porodičnih vrednosti“, rekla je Đurđević Stamenkovski novinarima, prenosi Srna.

Ona je navela da je ovo samo prvi korak u saradnji i dodala da će ministarstvo na čijem je čelu naredne budžetske godine obezbediti više sredstava za finansiranje značajnih projekata u lokalnim zajednicama u celoj Republici Srpskoj.

Ona je dodala da je na Svesrpskom saboru odlučeno da prve ekskurzije iz Republike Srpske budu upućivane ka Srbiji, a iz Srbije u Srpsku.

„Želimo da jedni druge upoznamo, da gradimo mostove saradnje i prijateljstva, zajednički kulturni i vrednosni prostor, da stvaramo ambijent da smo jedan narod koji ima pravo da bude svoj na svome“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je zahvalila predsednik Dodiku za napore da ostvari dobru komunikaciju sa Srbijom i da izgradi mostove na Drini spajajući srpski narod.

Đurđević Stamenkovski je ocenila kao dragoceno to što su Republika Srpska, njen predsednik i Vlada doneli odluku da u agendu uvrste Sretenje kao jedan od praznika koji će biti obeležavani i istakla da to ni na koji način ne umanjuje značaj 9. januara.

Ona smatra da je neprimereno i banalno optuživanje predsednika RS Milorada Dodika da je eliminisao 9. januar, čije je svetkovanje bio spreman da plati i političkim opstankom, karijerom i životom.

Ona je podsetila da se Sretenje u Srbiji slavi zbog dva istorijska događaja iz kojih se crpi nacionalni integritet, a reč je o ustanku koji je podignut na Sretenje u nameri da se obnovi državnost i Prvom sretenjskom ustavu koji je bio demokratski za to vreme više nego ostali evropski ustavi.

„Veoma je značajno što će se Sretenje u Republici Srpskoj svetkovati i to ni na koji način ne umanjuje značaj 9. januara koji će se praznovati verujem i više i bolje nego prethodnih godina“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Prema njenim rečima, Svesrpski sabor nije završen 8. juna i tek je počeo, a sve što se bude radilo ići će u pravcu daljeg trasiranja puta za ostvarenje nacionalnih ciljeva.

Ona je dodala da će Srbija i RS zajedničkim snagama, kao jedna porodica, graditi vreme koje je pred nama i projektovati zajedničku budućnost u tom vremenu poštujući sve druge narode.

Đurđević Stamenkovski je rekla da je u Srbiji danas po preporuci Vlade neradni dan u sredinama gde žive muslimani, jer je Kurban-Bajram bio juče, i istakla da se tim primerom pokazuje odnos Srbije prema svim drugim etničkim, nacionalnim i verskim grupama.

„A ovde slušamo takve pokliče iz Sarajeva koji su nedostojni zaista da se uopšte o njima polemiše“, naglasila je Đurđević Stamenkovski.

Ona je ocenila je da je izjava ministra odbrane BiH Zukana Heleza anticivilizacijska i antidemokratska, te da najbolje pokazuje da je Svesrpski sabor uznemirio one koji žele sukobe i podele u BiH, Republici Srpskoj i na cijelom Balkanu.

„Nedopustivo je da u 21. veku neko koristi takve formulacije kada govori o svojim komšijama. Neprimereno je, bezobzirno i bahato da neko Srbima u Srpskoj preti progonom po uzoru na tragediju koju su preživeli krajiški Srbi. Srpsku su želeli da svedu na nivo toponima, pokušali su da izbrišu njeno kršteno ime, koristili skraćenicu RS, nazivali je manjim entitetom BiH“, rekla je.

Sada im ni to nije dovoljno, navela je ona, već pojedinci koji ne žele suživot i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma najavljuju da bi Republiku Srpsku podelili na istočni i severni kanton.

„Srpsku niko ne može da podeli, da potlači ili potčini. Srpska nije ničija sluškinja, već tekovina petovekovne borbe srpskog naroda da na ovim prostorima bude svoj na svome“, poručila je Đurđević Stamenkovski.

Prema njenim rečima, danas kada su Republika Srpska i njeno rukovodstvo na velikom udaru, Srpska ima bezrezervnu i zvaničnu podršku Srbije izraženu Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru koje se Srbi neće odreći.

Helez je nedavno najavio da će bošnjačke vlasti, u svetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvek. On je zapretio i da će Srbi „izvući deblji kraj“ ako se ne povinuju njegovom planu o podeli i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su proterani u hrvatskoj akciji „Oluja“. Helez je rekao i da bi za Srbe bila „prednost“ ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.