Dinamo žestoko odgovorio AEK-u: „Neshvatljivo je što žele da iskoriste tragediju“

Ne smiruju se strasti između dva kluba

Atinski AEK je u utorak u večernjim časovima objavio žestoko saopštenje, u kojem je zatražio ozbiljnu kaznu za zagrebački Dinamo, direktno ih okrivljujući za incidente koji su se dogodili u noći između ponedeljka i utorka, a u kojem je život izgubio navijač AEK-a Mihalis Kacuris.

Ipak, nije se dugo čekalo na isto tako žestog odgovor iz Zagreba. Dinamo je objavio saopštenje u kojem odgovara AEK-u, a mi ga prenosimo u celosti.

– Na ovaj način GNK Dinamo želi da reaguje na nekoliko nastupa fudbalskog kluba AEK vezano za tragediju koja se dogodila 7. avgusta ove godine.

– GNK Dinamo je u više navrata jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su, nažalost, rezultirali smrtnim slučajem. Nasilju nije mesto u civilizovanom društvu i uvek ćemo se boriti za prave vrednosti koje promoviše naš klub, a iskreno želimo da verujemo da i naš rival AEK deli slične stavove.

– Žao nam je što AEK svojim izjavama i ponašanjem beži od odgovornosti, dizanjem tenzija i korišćenjem neprimerenog, agresivnog i huškačkog jezika u zvaničnim saopštenjima u cilju pritiska na UEFA. Posebno je neshvatljivo da on bez ikakvog ustručavanja pokušava da ljudsku tragediju iskoristi za sopstvenu promociju, a rezultat pokazuje odsustvo elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi. Takav pristup smatramo neprikladnim, posebno jer je svima, osim predstavnicima AEK-a, jasno da je GNK Dinamo učinio sve što je u njegovoj moći da do ovakve situacije ne dođe. Za sve događaje u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, odnosno grčka policija i AEK kao klub domaćin.

– Želimo jasno da istaknemo da su se odgovorna lica u klubu stavili na raspolaganje predstavnicima AEK-a, UEFA-e i policije kako bi rasvetlili ceo događaj i vratili atmosferu u sport. Sve vreme smo održavali aktivnu komunikaciju sa svim uključenim stranama osim AEK-a. Predstavnici grčkog kluba su od samog početka opstruisali svaki pokušaj saradnje, traženja najboljeg rešenja. Demonstrativno su napustili organizacioni sastanak na dan utakmice, otkazali zvanični ručak dveju delegacija, odbili bilo kakvu komunikaciju i ovim ponašanjem sebi dodelili ulogu istražitelja, tužioca i sudije. Smatramo da je takav postupak u najmanju ruku apsurdno i opasno poigravanje emocijama u tako delikatnom trenutku.

– Najoštrije osuđujemo ovakav vid komunikacije naših sportskih rivala iz Atine, posebno dok je istraga još u toku i iz dana u dan saznajemo nove informacije o nemilom događaju. Ističemo da do ovog trenutka nije utvrđeno da li je počinilac ovog strašnog zločina hrvatski ili grčki državljanin. Ne damo nikome za pravo da se na tako monstruozan način igra sa imenom Dinamo! Naš klub neguje principe poštovanja i zdrave komunikacije sa evropskim protivnicima. Danas se susrećemo sa svime što nije dostojno ponašanja jednog evropskog kluba.

– Pozivamo predstavnike AEK-a da se posvete fudbalu i smirivanju tenzija, a ulogu istražitelja i sudije prepuste nadležnim institucijama.

– Smatramo da je naš klub godinama jedan od kamena temeljaca hrvatskog fudbala, kontinuirano igrajući evropska takmičenja, doprinoseći jačanju nacionalnog koeficijenta i dajući snažan doprinos uspjesima hrvatske fudbalske reprezentacije. Vjerujemo da će se Hrvatski nogometni savez, kao naša krovna organizacija, aktivno uključiti u ovo pitanje i štititi interese hrvatskog fudbala.

 

– Još jednom treba da podsetimo javnost na korake koje je klub preduzeo uoči gostovanja u Atini u cilju sprečavanja mogućeg nasilja i nereda.

– U četvrtak, 3. avgusta, klub je dobio obaveštenje od UEFA da zabranjuje gostovanje navijača na utakmicama 3. kola kvalifikacija UEFA Lige šampiona. Klub je istog dana obavestio navijače i javnost na svim svojim kanalima da neće biti prodaje ulaznica za meč u Atini. Takođe, ista vest je poslata i svim glavnim hrvatskim medijima koji su preneli odluku UEFA.

– Narednog dana, 4. avgusta, GNK Dinamo je uputio pisano obaveštenje Upravi policije u kome je Uprava obaveštena o vremenu polaska i povratka, brojevima letova, mestu smeštaja i mogućem odlasku navijača.

 

– U istom pismu je naglašeno: „U zavisnosti od broja okupljenih navijača, ne može se isključiti mogućnost sukoba sa drugim navijačkim grupama koje će u to vreme biti u Atini.

– Istog dana klub je sačinio dokument u kome smo pokrili sva pitanja u vezi sa mogućim dolaskom naših navijača koje smo očekivali u Grčku. Pitanja su upućena predstavnicima AEK-a, ali iz grčkog kluba nismo dobili odgovor. Upit je upućen i UEFA, koja je odgovorila da je važno da AEK odgovori na postavljena pitanja – navodi se u saopštenju Dinama.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.