Digitalna ekonomija: Šta utiče na cenu kriptovaluta?

Finansijsko tržište je puno priča o kriptovalutama. Pored odabira ispravnih novčića u koje ćete ulagati, osnove razumevanja kriptovaluta uključuju i učenje o tome šta utiče na cene kriptovaluta. U zavisnosti od stanja na tržištu, kriptovalute imaju svoje maksimume i padove.

Osnovni faktori koji utiču na cenu:

Učešće zajednice određuje vrednost kriptovaluta kao i svake druge valute. Ovo učešće može uključivati oskudicu novčića, njegovu korisnost, kao i potražnju za njim.

Međutim, većina kriptovaluta evoluira iz privatnih blockchain firmi. Stoga, cena kripto kovanica proizilazi iz imidža kompanije, održivosti projekta i njegove percipirane vrednosti. Evo detaljnijeg pogleda na ove i neke druge faktore koji utiču na cene kriptovaluta:

Tržišna kapitalizacija

Kada je reč o najočiglednijim pokazateljima tržišne vrednosti novčića, tržišna kapitalizacija je na vrhu liste. Možete izračunati tržišnu kapitalizaciju ako pomnožite cenu svakog novčića sa ukupnom zalihom novčića.

Pogledajmo primer tržišne kapitalizacije da bismo bolje razumeli šta utiče na cene kriptovaluta. Zamislite da imate dva novčića, novčić A i novčić B. Cena novčića A je 4 dolara, a u opticaju je 3 miliona novčića. S druge strane, cena novčića B je 5 dolara po novčiću, a u opticaju je 1,5 miliona novčića.

Nakon primene prethodno pomenute formule, zaključujete da je tržišna kapitalizacija novčića A 12 miliona dolara (3 miliona novčića k 4 dolara po novčiću). Tržišna kapitalizacija kovanice B je 7,5 miliona dolara (1,5 miliona kovanica k 5 dolara po novčiću).

Stoga, iako je novčić B skuplji, novčić A vodi u smislu tržišne kapitalizacije. Korišćenje ove metode može dati investitorima odličnu predstavu o vrednosti kripto novčića.

Oskudica

Ovaj faktor prati osnovni ekonomski princip ponude i tražnje. Cena valute će porasti ako postoji ograničena ponuda kriptovaluta. Nasuprot tome, cena će se smanjiti zbog veće ponude kriptovaluta.

Pored toga, neki projekti kriptovaluta dovode („sagorevaju“) novčiće na nepovratnu adresu unutar blockchain-a. Ovaj metod služi kao nezamenljiv način kontrole snabdevanja.

Vladine uredbe

Vladini propisi su kritični faktor kada se sagleda šta utiče na cene kriptovaluta. Kada kriptovalute dobiju zamah i budu u centru pažnje, vlade će verovatnije uzeti u obzir i usvojiti propise koji ih posebno ciljaju.

Brojne vlade širom sveta ne cene decentralizovanu i neregulisanu prirodu virtuelnih valuta. Shodno tome, oni pokušavaju da kontrolišu ovo tržište preduzimanjem konkretnih mera.

Jedna stvar koju brojne vlade rade je dodavanje poreza na transakcije, jer je ovo najjednostavniji način kontrole kripto tržišta. Takva ograničenja i propisi povećavaju centralizaciju kriptovaluta, utičući na njihovu cenu.

Troškovi proizvodnje

Cene kriptovaluta takođe zavise od troškova proizvodnje. Drugim rečima, rudari koriste poseban hardver i servere za generisanje novih tokena i održavanje dnevnih transakcija unutar mreže. Oni dobijaju virtuelne tokene i mrežnu naknadu kao kompenzaciju za svoj naporan rad.

Međutim, ako troškovi rudarenja porastu, gotovo je izvesno da će i cena kriptovalute porasti.

Berze kriptovaluta

Kripto razmene su još jedan kritičan faktor kada je u pitanju šta utiče na cene kriptovaluta. Ako je kripto token dostupan u brojnim berzama, njegova rasprostranjenost ukazuje da ga više ljudi kupuje.

Međutim, imajte na umu da većina renomiranih kripto berzi, posebno onih od poverenja i regulisanih, rigorozne u svojoj dužnoj pažnji kada istražuju koje novčiće da navedu. Stoga, postati široko izlistan i popularan među tipičnim korisnicima nije lak zadatak, što često utiče na cenu novčića.

Detaljne informacije o bilo kojoj kriptovaluti dostupne su na berzi na kojoj je navedena. Možete bolje da razumete trenutnu i prošlu vrednost kriptovalute, ukupne kovanice u opticaju, performanse tokom nedelja i meseci i tržišnu kapitalizaciju posmatranjem kripto razmene.

Broj “čvorova”

Broj “čvorova” pokazuje broj aktivnih kripto novčanika u mreži. Istovremeno, ovaj indikator pokazuje snagu određene zajednice. Dakle, mali broj čvorova ukazuje na slabu zajednicu, dok veliki broj čvorova označava jaku.

Možete potražiti broj čvorova i ukupnu tržišnu kapitalizaciju kriptovalute da biste videli da li je prekupljena ili ima fer cenu. Na primer, možete proveriti broj Bitcoin čvorova na sajtu Bitnodes, a Ethereum na theEthernodes.

Zaključak

Kada je reč o tome šta utiče na cene kriptovaluta, možete koristiti bilo koji od prethodno navedenih faktora (idealno — sve). Bez obzira na to, trebalo bi da razmotrite sve rizike i izvršite temeljno istraživanje tržišta pre nego što odlučite da investirate u bilo koju kriptovalutu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: