Digitalna ekonomija: Šta je KRIPTOGRAFIJA?

„Kripto“ u reči „kriptovaluta“ na grčkom znači „tajna“ što vam daje naznaku o čemu se radi u polju kriptografije. Kriptografija je studija i praksa slanja sigurnih, šifrovanih poruka ili podataka između dve ili više strana. Pošiljalac „šifruje“ poruku, što prikriva njen sadržaj trećoj strani, a primalac „dešifruje“ poruku, čineći je ponovo čitljivom.

Kriptovalute koriste kriptografiju kako bi omogućile da transakcije budu anonimne i bezbedne, što znači da ne morate da znate ništa o osobi da biste bezbedno obavljali transakcije sa njom i ne trebaju vam banka ili bilo koje druge strane kao posrednici. A kriptografija nije važna samo za digitalni novac naš računar i mreže na koje je povezan neprestano šifruju i dešifruju podatke, od svake Google pretrage koju izvršite do svake e-pošte koju pošaljete.

Zašto je kriptografija važna?

Kriptovalute su u potpunosti zasnovane na kriptografskim idejama. Bitcoin je izmislila pseudonimna osoba (ili grupa ljudi) po imenu Satoši Nakamoto, koji je predložio ideju u obliku bele knjige postavljene na oglasnu tablu za kriptografiju 2008. godine.

Najteža stvar koju je Nakamoto rešio bilo je nešto što se zove problem dvostruke potrošnje. Pošto je Bitcoin samo šifra, šta sprečava osobu da napravi i potroši više kopija svog novca? Nakamotovo rešenje bilo je zasnovano na dobro poznatom aranžmanu šifrovanja poznatom kao šifrovanje javnog i privatnog ključa.

Bitcoin (kao i Ethereum i mnoge druge kriptovalute) koristi tehnologiju koja se zove šifrovanje javnog-privatnog ključa. To im omogućava bezbedne transakcije između stranaca bez „pouzdanog posrednika“ kao što je banka ili PayPal u sredini.

Kako funkcioniše šifrovanje javnog i privatnog ključa?

Bitcoin mreža svim korisnicima izdaje privatni ključ (u suštini zaista jaku lozinku) iz kojeg kriptografski generiše povezani javni ključ. Možete slobodno da date ljudima svoj javni ključ u stvari, to je jedina informacija koja je potrebna da vam pošalje Bitcoin. Ali da biste pristupili tim sredstvima, potreban je privatni ključ.

Deo onoga što Bitcoin čini revolucionarnim je njegovo rešenje za problem dvostruke potrošnje: peer-to-peer mreža koja koristi kriptografske metode za proveru autentičnosti transakcija.

Vaš javni ključ se generiše iz vašeg privatnog ključa metodom zvanom „heširanje“ koja uzima niz podataka i obrađuje ih kroz algoritam. Praktično je nemoguće preokrenuti ovaj proces, tako da niko ne može da pogodi vaš privatni ključ iz vašeg javnog ključa.

Pošto su vaši javni i privatni ključevi povezani, mreža zna da vaš bitcoin pripada vama i ostaće vaš sve dok imate svoj privatni ključ.

Još jedan uticaj nepostojanja posrednika je da su Bitcoin transakcije nepovratne (na kraju krajeva, ne postoji kompanija koja izdaje kreditne kartice koju možete pozvati ako napravite grešku). Ali ovo je karakteristika, a ne greška: trajne transakcije su ključni deo rešenja problema dvostruke potrošnje.

Druga polovina rešenja je Bitcoin blockchain, koji je ogromna, decentralizovana knjiga, zamislite bankarske bilansne knjige, koja dokumentuje svaku transakciju i koja je stalno verifikovana i ažurirana od strane svih računara u mreži.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: