Deo svetske istorije u Kisačkoj – Porodični dom Marića u koji je „primljen“ i Albert Ajnštajn (VIDEO)

NOVI SAD – Porodična kuća Mileve Marić Ajnštajn nalazi se u Kisačkoj ulici br. 20 u Novom Sadu.

Projekat kuće je izradio arhitekta Mihajlo Petljanski za potrebe Miloša Marića, oca srpske naučnice Mileve Marić Ajnštajn, dok je izvođač radova bio Laslo Lahner.

Objekat je izgrađen 1907. godine u neobaroknom stilu, a sedam jednosobnih, dva dvosobna stana u sastavu objekta i veliko ekonomsko dvorište najbolje govore o njegovoj veličini.

Visokoparterna kuća sa dva dvorišna krila postavljena je u nizu na uličnoj regulaciji.

Ulazna kapija je sa dva masivna drvena krila i zastakljenim polukružnim nadsvetlom. Plitak rizalit je flankiran sa po jednim pilastrom i asimetrično je postavljen na visokoj bazi. Nalazi se na uličnoj fasadi.

Fasadna opeka pokriva slobodne i ravne površine fasade. Na kući se nalazi i spomen ploča koja svedoči o velikom značaju ove građevine.

Prozori su omeđani profilisanim ramovima. Ukupno ima dvanaest prozora i svi su nadvišeni neobaroknim frontonima, koji u središtu imaju po jednu žensku masku.

Tavanski otvori su zatvoreni devojačkim maskama i vegetabilim ornamentima. Ovi otvori se nalaze na potkrovnom vencu, a iznad njih je izveden tročlani friz.

Kuća ima pre svega istorijski značaj kao porodični dom srpske naučnice i u njoj su u nekoliko navrata boravili naša čuvena naučnica Mileva i njen suprug – nobelovac Albert Ajnštajn.

Kao spomenik kulture zaštićena je od 2005. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: