logo transparend vojvodina uzivo

,

Deficit vlage glavni razlog što mnogi ratari u Vojvodini još uvek nisu započeli prolećnu setvu

setva, kukuruz
AGRAR – U toku je optimalni agrotehnički rok za setvu naše najrasprostranjenije žitarice kukuruza, kojom bi, kako se očekuje, trebalo da bude posejano oko milion hektara oranica. Taj važan posao u poljima odvija se u otežanim uslovima zbog nedostatka padavina.

Deficit vlage glavni je razlog što mnogi ratari u Vojvodini još uvek nisu sa sejalicama u poljima.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Zarića iz Bačkog Gradišta kažu da još nisu počeli setvu kukuruza kojim će posejati 30 hektara. Poštuju agrorokove setve, ali i vremenske prilike kako bi proizvodnja kukuruza dobro počela.

– Svi smo svesni ovih klimatskih promena i posledica kakve nam one donose. Spram toga moramo i mi da se postavimo. Vreme je sada takvo da bi se moglo krenuti u setvu, tu su neki remonti i pripreme sejalice i kada se to završi kreće se bacanje veštaka, zatim priprema i setva – rekao je za RTV Predrag Zarić.

– Poštujemo te optimalne rokove. Ja znam da je to od 5 do 25 aprila. Ima ljudi koji su i počeli ovde da seju, ali ne bi da žurimo, nadamo se i molimo boga da padne neka pristojna kiša da se setveni sloj provlaži, koji je suv. Postoji mogućnost da mi posejemo skupo deklarisano seme soje i suncokreta i da te semenke nabubre i proklijaju i ako ne bude kiše da se osuše. To se nama dešavalo unazad više godina – dodao je Milan Zarić.

Zarići primenjuju punu agrotehniku u proizvodnji kukuruza. Vodi se računa o izboru hibrida, gustini setve, ali i pravilnoj zaštiti biljaka kod herbicidnih tretmana.

– Nebitno koja je to FAO grupa zrenja raniji, srednji i kasniji, 21-22 cm semenka od semenke da imamo vrabca u ruci, a da ne gledamo goluba na grani – kaže Milan.

– Jako mora da se vodi računa o rezistentnosti korova na herbicide. To konkretno se pojavilo kod rizomskog sirka ovde kod nas u Južnobačkom okrugu. Tu se treba konsultovati sa zaštitarima, šta imaju u ponudi, čiji su preparati, koje su to aktivne materije, i gledati da korove suzbijamo sa različitim aktivnim materijama – objašnjava Predrag.

Očekuje se da kukuruzom ovog proleća bude posejano oko milion hektara oranica.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.