logo transparend vojvodina uzivo

Savet stručnjaka: Ne rizikujte sa ranijom setvom kukuruza

setva, kukuruz
AGRAR – Od početka godine pratile su nas natprosečne temperetaure za ovaj period godine. Kako su se visoke temperature nastavile i u martu mnogi poljoprivredni proizvođači su u dilemi da li da već počnu sa setvom ratarstkih kultura.

Nekada su poljoprivredni proizvođači zakačili sejalicu za traktor, krenuli na njivu, usput svratili u poljoprivrednu apoteku, kupili seme i počeli da seju. To je sada daleka prošlost, jer se meteorološka situacija promenila. Setva se mora ranije isplanirati, više nije važno samo posejati nego i šta se će se posejati. Izbor hibrida je postao jedan od ključnih faktora uspešne proizvodnje kukuruza, navodi dr Goran Bekavac sa Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Kreiranjem novih hibrida poljoprivreda se transformiše od pasivne u dinamičnu industrijsku granu. Stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo idu u korak sa promenama koje utiču na proizvodnju stvarajući hibride nove generacije koji donose visoke i stabilne prinose. Ove godine će se tražiti setvena jedinica više NS seme hibrida kukuruza koji su otporni na sušu i visoke temperature, te hibridi koji nisu prošle godine polegli, koje olujni vetar nije srušio. Među njima, u okviru NS seme sortimenta, izdvajaju se NS 3022NS 3023NS 4000NS 4006NS 5760NS 6000 i NS 6030. Vrlo traženi su i ultra hibridi, otporni na herbicid Focus Ultra, koji se sve više koristi u suzbijanju divljeg sirka, među kojima se istakao NS 5041 Ultra. Oni hibridi koji su pokazali otpornost na sušu i visoke temperature, imaju i veliku tolerantnost na akumulaciju mikotoksina.

Jedan od najvećih troškova prolećne setve će biti trošak suzbijanja glodara na poljima. Kako u Srbiji, tako će i u regionu troškovi suzbijanja glodara biti možda čak i veći od troškova za nabavku semena. Jedan od razloga za pojavu glodara je odsustvo predatora, koji drže nivo poljskih miševa na razumnom nivou. Kada je zima vlažna i ima puno prizemne vlage, glodari često oboljevaju od raznih bolesti i na taj način im se smanjuje brojnost, a to je nažalost izostalo poslednjih nekoliko godina.

Dr Bekavac ne preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da sa setvom kreću pre aprila, iako su neki već početkom marta počeli da seju. Optimalni rok setve kukuurza je od prve nedelje aprila pa sve do 20. aprila, što se zasniva na višedecenijskim podacima.

Za sve stručne savete poljoprivredni proizvošači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, kako bi zajedno ostvarili najbolje rezultate.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.