Đedović sa Dojkovim o saradnji Srbije i Bugarske u oblasti energetike

Dubravka Đedović
BEOGRAD – Diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja energentima je veoma važna za energetsku bezbednost Srbije, a na jesen ćemo završiti izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom ćemo se povezati sa izvorima prirodnog gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovaru sa bugarskim ambasadorom u Beogradu Petkom Dojkovim.

Đedović je sa Dojkovim razgovarala o napretku radova na izgradnji novog gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad, koji će omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja i veću energetsku bezbednost, saopštilo je resorno ministarstvo.

Istakla je da je regionalna saradnja u snabdevanju gasom u jugoistočnoj Evropi važna kako bi se zajedno sagledala mogućnost izgradnje novih interkonekcija, potrebnih kapaciteta, potrošnje i mogućnosti obezbeđivanja stabilnog snabdevanja.

Dojkov je naglasio da Bugarska i Srbija poslednjih godina veoma uspešno sarađuju u saobraćajnom i energetskom povezivanju. Istakao je bugarsku podršku Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koja je finansijski podržala izgradnju gasne interkonekcije dve zemlje dajući time doprinos većoj energetskoj sigurnost i nezavisnosti, koja je posebno značajna zbog posledica rata u Ukrajini.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: