Đedović i Đokić o realizaciji projekta HES “Gornja Drina”

Đedović
BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema (HES) “Gornja Drina” i drugim zajedničkim projektima u oblasti energetike.

Ministri su se dogovorili i oko obnove rada zajedničkog Energetskog komiteta koji će intenzivnije pratiti realizaciju postojećih projekata i predlagati nove, stoji u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Kako oni navode, Srbija i Republika Srpska su trajno upućene jedna na drugu zbog čega je neophodno da produbljuju energetsku saradnju koja je pokretač ekonomskog napretka. Izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela” je veoma važna za Srbiju i Republiku Srpsku zbog njenog doprinosa energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednim decenijama.

Pripremni radovi ove hidroelektrane su u toku i očekuje se da će otkloniti sve proceduralne probleme kako bismo izgradili ovaj važan energetski objekat, poručila je ministarka Đedović. Ministarka je istakla da se kroz Srbiju gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor kojim će biti povezan sa Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom, Crnom Gorom i Italijom.

“Cilj nam je da se povežemo sa susednim zemljama kako bismo mogli što više električne energije da razmenjujemo, pa i da izvozimo, jer je u planu podizanje proizvodnih kapaciteta. Očekujemo i završetak radova na izgradnji dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, koji će ojačati našu prenosnu mrežu”, rekla je Đedović.

Ministar Đokić je istakao da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj, posebno u solarne i vetroelektrane, kao i da se Republika Srpska i Srbija suočavaju sa sličnim energetskim izazovima u pogledu energetske tranzicije. On je dodao da je današnji sastanak način za održavanje suštine odnosa koji postoje između Republike Srpske i Srbije kako bi se intenzivirale zajedničke aktivnosti i saradnja i u narednom periodu.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: