Đedović: Prioriteti su nam energetska sigurnost i borba protiv klimatskih promena

Dubravka Đedović
BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Kanade u Srbiji Džajlsom Normanom o unapređenju saradnje dve države u oblasti rudarstva i energetike i istakla da je osim primarnog cilja odnosno obezbeđenja sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, prioritet ministarstva na čijem je čelu borba protiv klimatskih promena.

Đedović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva, poručila da je povećanje udela obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji od ključne važnosti za to. „Intenzivno radimo na pripremi trogodišnjeg plana aukcija koji treba da podstakne izgradnju novih kapaciteta na vetar i solar. Prve aukcije za vetroelektrane očekujemo već u prvom kvartalu sledeće godine”, rekla je ona.

Dodala je da je interesovanje izuzetno veliko, što, kako je ocenila, iziskuje i veliki oprez, kako prebrza integracija velike količine energije iz obnovljivih izvora energije ne bi ugrozila kapacitet i sigurnost elektroenergetskog sistema. Ambasador Norman je istakao da kanadske kompanije imaju veoma dugu i uspešnu istoriju poslovanja u Srbiji, pre svega u rudarstva.

Prema njegovim rečima Kanada je usvojila strategiju mineralnih sirovina sa ciljem da postane globalni dobavljač ključnih mineralnih sirovina i čistih tehnologija zasnovanih na njima. Istakao je da je Kanada otvorena za unapređenje saradnje sa Srbijom u rudarstvu i obnovljivim izvorima energije dok je Đedović pomenula zainteresovanost Ministarstva rudarstva za saradnju sa Kanadom u razmeni iskustva u eksploataciji mineralnih sirovina, kao i rekultivaciji i zaštiti životne sredine vezane za rudarske aktivnosti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: