Đedović: Neophodne promene u energetskim preduzećima

Dubravka Đedović
BEOGRAD – Posle posete Norveškoj ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je Srbija spremna da reformiše energetski sektor da bismo imali zdraviju životnu sredinu i da bismo mogli da budemo energetski nezavisni, da imamo manje izdatke za uvoz struje i gasa.

Svaka promena je bolna, ali moramo da znamo da možemo da se oslonimo na naša preuzeća, da stvaraju profit, a za to je neophodno da postepeno podižemo cenu i struje i gasa, kaže Đedovićeva.

Glavna poruka iz Osla je da će Norveška pomoći Srbiji da sprovede reforme u energetskom sektoru. Imamo četiri ključna energetska preduzeća – EMS, EPS, Elektrodistribuciju Srbije i Srbijagas.

Posle posete Norveškoj, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je Srbija spremna da reformiše energetski sektor da bismo imali zdraviju životnu sredinu i da bismo mogli da budemo energetski nezavisni, da imamo manje izdatke za uvoz struje i gasa.

“Energetska preduzeća su stub naše privrede. Neophodno je da imamo preduzeća koja su efikasna, jer ona moraju da budu sigurnost za našu privredu. Taj profesionalni menadžment treba da nam pomogne da imamo više para u budžetu”, istakla je Đedovićeva.

Govoreći o promenama, kaže da je svaka promena bolna, ali moramo da znamo da možemo da se oslonimo na naša preuzeća, da stvaraju profit, a za to je neophodno da postepeno podižemo cenu i struje i gasa.

“To smo najavili već, povećanja su minimalna i u odnosu na druge drževe koje to rade usled energetske krize. Godine 2014. je situacija u javnim finansijama bila jako teška, smanjivane su i plate i penzije. Mi sada povećavamo minimalnu zaradu, povećavamo penzije. Promene će biti bolene zato što će određeni ljudi morati da prekinu da rade na način na koji su radili”, istakla je ministarka.

Na pitanje da li će na čelu ovih preduzeća doći stranci, kaže da nisu bitna imena i prezimena, bitno je da znamo da moramo da se menjamo jer ovako više ne može.

Dodaje da se u Kostolcu završava novi pogon posle 31 godine. Naglasila je da može da se radi, ako imate rezultate.

“Norveška je razvijena zemlja i Evropa od nje zavisi što se tiče energenata. Oni su energetska preduzeća počeli da reformišu pre 30 godina, počeli su da uvode profesionalni menadžment. Bili su svesni da imaju resurse i da žele da ih zadrže i da moraju odgovorno prema njenim da se odnose a to zahteva profesionalni menadžment”, istakla je Đedovićeva.

O privatizaciji Elektroprivrede Srbije
Komentarišući privatizaciju Elektroprivrede Srbije, kaže da država ne namerava da prestane da bude vlasnik, suština je da država bude odgovorna. Navela je primer Norveške gde su većina njenih energetskih preduzeća u vlasništvu države, ali to ne znači da ne mogu da budu i odgovorna.

Istakla je da očekuje da će reforme biti završene do marta-aprila.

Reforme podrazumevaju i tržišne cene struje, a Fiskalni savet je predlaže veću zaštitu najsiromašnijih.

“Dosta smo razmišljali o neminovnosti da se podignu cene struje i gasa. Uradili smo to najmanje moguće. Struja će porasti osam odsto od 1. januara, gas 11 odsto. Gas je u Bugarskoj porastao 108 odsto, u Makedoniji dva puta više”, napomenula je ministarka.

Međutim, kaže da će država nastaviti da subvencioniše privredu, i bitno je da će se povećavati izdavanja da se zaštite najugroženiji.

Od ponedeljaka 5. decembra – Brisel stavlja rampu na rusku naftu. Ministarka kaže da ni Srbija nije izuzeta.

Govoreći o projektu Jadar, ministarka kaže da se to pitanje politizuje i dodaje da je neophodno da se sagledaju naši resursi.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: