Brnabić sa predstavnicima kompanije Siemens Energy o saradnji

Ana Brnabić sastanak
BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije Siemens Energy, koja već dugi niz godina uspešno posluje na srpskom tržištu, o saradnji u oblasti naučno-tehnoloških inovacija, kao i saradnji u oblasti energetike.

Predsednica vlade istakla je da Srbija strateški radila na stvaranju osnove za razvoj IT sektora, nauke i tehnologije, ulaganjem u ove oblasti, a pre svega, u obrazovni kadar koji predstavlјa najveći razvojni potencijal naše zemlјe. Govoreći o prioritetima ove vlade, premijerka je navela da je u prethodnom periodu programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovne škole i povećan broj IT odelјenja u srednjim školama.

Takođe, kako je objasnila, uveden je i predmet „Digitalni svet“ od prvog razreda osnovne škole, a od prošle godine i osnove razumevanja veštačke inteligencije u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Navela je i da će Vlada Srbije nastaviti sa ulaganjima u infrastrukturu za startap inovacije i izgradnju naučno-tehnoloških parkova, kao i podršku onih koji već posluju u Srbiji. Sumirajući rezultate u ovoj oblasti, Brnabić je istakla da je cilј privlačenje edukovanih lјudi iz celog sveta, dodajući da se poslednjih godina sve više mladih iz dijaspore vraća u Srbiju, kako bi radili u kompanijama iz IT oblasti na srpskom tržištu.

Predstavnici kompanije Siemens Energy ocenili su da je lјudski resurs najvažnija osnova za postizanje uspeha u oblasti inovacija i novih tehnologija u čemu je Srbija lider u regionu. Kada su u pitanju buduće strategije, predstavnici ove kompanije, naveli su da je u planu proširenje kapaciteta već osnovanih centara u Srbiji: Centra za razvoj projektih rešenja u industriji i globalnog centra za sajber bezbednost, kao i da se razmatra razvoj u oblastima IT, velikih podataka i veštačke inteligencije. Naveli su da očekuju i značajno povećanje broja zaposlenih u Srbiji i to isklјučivo visoko kvalifikovanog kadra.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima saradnje u oblasti energetske tranzicije i novih izvora energije sa kompanijom Siemens Energy, jednom od vodećih u razvijanju tehnologije proizvodnje i korišćenja vodonika u industriji i energetici. Premijerka je istakla da će Vlada Srbije pružiti svu neophodnu podršku saradnji sa ovom kompanijom koja intenzivno radi i na promociji naše zemlјe na globalnom tržištu. Sastanku sa predstavnicima kompanije Siemens Energy, prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.