SKORENOVAC – Manifestacija od značaja za opštinu Kovin, “Dani mađarske kuhinje” u Skorenovcu, održana je danas po 14. put.
Tokom dana pripremao se gulaš od različitih vrsta mesa, divljači, podvarak, svadbarski kupus, topili se čvarci, pravila tradicionalna poslastica, kurtoš kolač…
Posetioce je i ove godine očekivao veliki broj izlagača na čijim se štandovima su mogli naći gulaš od jelena ili divlje svinje, sarmice od mlevene svinjetine, kao i različite domaće suhomesnate proizvode, od kojih je najpoznatiji skorenovačka čajna kobasica.
Pored svih gurmanskih specijaliteta sa mesom, sladokusci su mogli da uživaju i u raznovrsnim poslasticama od maka, oraha i višanja, a za one koji to još nisu probali, imali su priliku da okuse i neobičnu čipkanu krofnu.
Najbolji su osvojili nagrade.
Ovaj događaj je postao praznik i oni koji rade u inostranstvu planiraju godišnji odmor kako bi učestvovali na festivalu Dani mađarske kuhinje, kažu organizatori.
“Puno smo se spremali, mi meštani, organizatori kao i posetioci. Verujem da su iseljenici još početkom godine upisali u kalendar, da će se druge subote u oktobru organizovati manifestacija Dani mađarske kuhinje u Skorenovcu. Ove godine je i vreme pogodovalo,“ rekla nam je Tivador Bogoš, predsednik saveta MZ Skorenovac.
Uz bogat kulturno-umetnički program, raznovrsne suvenire i ručne radove, Sekeljani su predstavili svoju tradiciju i običaje.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.