Danas se obeležava Nacionalni dan studenata

BEOGRAD – U Srbiji na ukupno 19 državnih i privatnih univerziteta studira više od 250 hiljada studenata koji obeležavaju svoj dan.

Centralna manifestacija biće upriličena u beogradskom Domu kulture u Studentskom gradu. Današnji dan je još jedna prilika da se istaknu i poteškoće sa kojima se studenti susreću. To su visoka cena školarine i, kako kažu, mali broj ispitnih rokova.

Nacionalni dan studenata obeležava se u znak sećanja na Žarka Marinovića, člana Komunističke partije Jugoslavije i student koji je poginuo za vreme studentskog štrajka i antifašističkih protesta na današnji dan 1936. godine u Beogradu. Nacionalni dan studenata prvi put je obeležen 1955. godine. I tada i danas studenti se susreću sa brojnim izazovima. O uslovima studiranja govore studenti FTN-a u Novom Sadu.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Boris Dumnić kaže da je neophodno razgovarati sa studentima.

Čestitajući studentima njihov dan, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja predstavlja jedan od strateških ciljeva Srbije. Studenti u Novom Sadu svoj dan tradicionalno obeležavaju ispred među njima popularne Fontane kod Bajića.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.