Međunarodni dan “Mrzim korijander” obeležava se svakog 24. februara. Mnogi ljudi širom sveta imaju razvijenu averziju prema korijanderu i ne mogu da podnesu njegov miris niti ukus. Ukoliko ne spadate u ovu grupu ljudi, verovatno će vas iznenaditi ovaj, pomalo šaljivi dan, koji umesto da proslavlja postojanje ove začinske biljke, želi da ukaže na ogroman broj ljudi koji ga ne podnose.
Korijander je začinska biljka iz porodice štitara (Apiaceae), kojoj pripadaju peršun, šargarepa, mirođija, celer, kim, itd. Ova aromatična biljka, zelenih listova, po izgledu, izuzetno podseća na peršun, ali se od njega razlikuje po svom karakterističnom mirisu mošusa i limuna i prilično gorkom ukusu. Ova jednogodišnja biljka raste u južnoj Evropi, severnoj Africi, i jugozapadnoj Aziji, a obično se koristi kao začin za spremanje različitih jela. Korijander je veoma zastupljen u meksičkoj, indijskoj, kineskoj, tajlandskoj, filipinskoj i libanskoj kuhinji. Poznat je i pod nazivima kineski peršun i silantro.
Kako je došlo do proslave ovog dana?
Pre nekoliko godina na Facebooku je otvorena grupa pod nazivom I Hate Coriander (eng. Mrzim korijande), koju su pokrenuli istomišljenici koji nikako ne podnose ovu začinsku biljku. Iznenađujuće je da su se vrlo brzo ovoj grupi pridružile stotine hiljada ljudi širom sveta. Njihova kampanja protiv korijandera je i izazvala interesovanje australijskog univerziteta Dikin, koji se pozabavio aromom korijandera, koja deli ljude na one koji ga obožavaju i na one koji ga mrze.
Zašto ljudi mrze korijander?
Naučnici s australijskog univerziteta Dikin, koji se bave naukom o ishrani, odgovorili su na ovo pitanje, jer su prilikom svojih istraživanja ustanovili da genetika igra ključnu ulogu u doživljaju arome korijandera. Ustanovljeno je da genetika direktno utiče na receptore koji se nalaze u našem nosu, zbog čega ljudi drugačije doživljavaju različite arome. Zahvaljujući tim genetskim razlikama, ljudi koji mrze korijander umesto njegove biljne arome mošusa i citrusa, osećaju miris nalik sapunu, koji im budi osećaj gađenja.
Kako da ga zavolite?
Profesor Rasel Kist tvrdi da bez obzira na urođene receptore, zahvaljujući kojima osećate gadan miris korijandera, vremenom biste mogli da počnete da zavolite ovu začinsku biljku, ukoliko biste ga jeli u kombinaciji sa nečim što izuzetno volite. Kada biste nakon nekog dužeg vremena shvatili da vam on zaista ne škodi, uspeli biste da prevaziđete averziju koju imate prema korijanderu.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.