logo transparend vojvodina uzivo

Dačić: Srpska brani svoja ovlašćenja i nikakve optužnice to neće promeniti

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Republika Srpska brani svoja ovlašćenja po Dejtonskom sporazumu, i nikakve optužnice to neće promeniti.

Dačić je ukazao da, otkad je potpisan Dejtonski sporazum, sistematski se radi na njegovom rušenju, jer su pristalice unitarne BiH, bez entiteta, i to uglavnom muslimanski političari, nezadovoljni Dejtonom.

„Tako (Denis) Bećirović i danas kaže da je Dejton eksces na štetu Bošnjaka“, rekao je Dačić za Srnu, komentarišući podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ministar spoljnih poslova Srbije poručio je da „rukovodstvo Republike Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom ima punu podršku Srbije i srpskog naroda u celini“.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića predstavlja pravno nasilje jer je suprotna Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

„Nijedan zakon u BiH, makar da ga je doneo Parlament, a ne strani državljanin, ne može poništiti Ustav niti može poništiti ustavnu obavezu. Rukovodstvo Srpske treba da istraje u borbi za poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma“, naveo je Linta.

On je istakao da Srbija nikada neće ostaviti svoj narod i Republiku Srpsku na cedilu i da će nastaviti da ih još snažnije podržava i pomaže bez obzira na jačinu pritisaka, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Pored toga, Srbija zastupa principijelan stav da su sankcije prema legitimno izabranom rukovodstvu RS štetne i neprimerene i da će se Srbija prema njima odnositi kao da ne postoje, rekao je Linta.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.