Da li znate šta znači izraz „od Kulina bana“?

Sigurno ste makar jednom čuli nekoga kako kaže da neko priča “od Kulina bana.” i da pritom misli na nešto što se dogodilo jako davno i da je govor stoga opširan i nepotrebno dug. Ipak, da li znate da se iza ovog imena krije istorijska ličnost?

Prvo, cela izreka zapravo glasi: “Od Kulina bana i dobrijeh dana”, ali zašto su ta vremena bila “dobra, stara” nije najjasnije. Kulin je bio bosanski ban koji je vladao najkasnije od 1180. godine do oko 1204. godine. Prema pisanju Mavra Orbina on je nasledio prvog bosanskog bana – Borića, i vladao 36 godina.

I, osim činjenice da je bio oženjen Vojislavom, sestrom Stefana Nemanje, to je sve što se o ovom vladaru zna! Ime Kulina bana nezaobilazno je u udžbenicima, ali zapravo se samo pretpostavlja kako je izgledao, sumnja zašto je bio omiljen toliko da se njegovo ime pominje do današnjih dana, a ne zna se čak ni gde pokopan!

U narodnim predanjima jeste ostalo verovanje koje je poprimilo i mitske razmere o “srećnim danima” i izobilju koje je vladalo u Kulinovo doba, ali istorijske činjenice ovog vladara ne mogu da naročito izdvoje ni od prethodnika ni od naslednika.

Objašnjenje možda treba tražiti u jednom istorijskom izvoru koji ipak jeste ostao iza ovog vladara – u Povelji Kulina bana izdatoj Dubrovčanima 29. avgusta 1189. godine. Ovim dokumentom, vladar Bosne je dubrovačkim trgovcima jemčio slobodu trgovine bez uobičajenih carina koje su važile u okolnim zemljama.

Od ovoga je koristi imalo i domaće stanovništvo koje je tako, po prvi put, dobilo trgovačka “vrata u svet”. Ako je ovo tumačenje tačno, “dobra vremena” Kulina bana zapravo su se odnosila na Dubrovčane i moguće je da je izreka tamo i nastala.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.