Zašto se kaže biti na sedmom nebu kada smo zaljubljeni

Jezikom se svakodnevno služimo, govorimo ili pišemo. Ali, o jeziku retko kad i razmišljamo.

Upotrebljavamo tako neke reči i izraze i znamo dobro šta oni danas znače. A ne pada nam ni na pamet da se zapitamo zašto se baš tako kaže ili kako su te reči i izrazi nastali.

Umesto da se kaže “biti blažen”, “izuzetno srećan”, “presrećan” i sl, kod nas se često govori: “biti na sedmom nebu”.

A zašto se kaže “biti na sedmom nebu”? Pitanje je zanimljivo kao i sam odgovor.

Izraz sedmo nebo ima svoj koren u staroj grčkoj filozofiji, u učenju znamenitog filozofa Aristotela (384-322. god pre naše ere). U svojoj raspravi O nebu Aristotel, govoreći o ustrojstvu vasione, iznosi tvrdnju da ona mora imati “savršen” oblik lopte, te da se sastoji od niza nepokretnih, prozračnih sfera, na koje su pričvršćena nebeska tela: prvo Mesec, pa Sunce, planete itd.

Najudaljenija sfera je najbliža “prvom pokretaču” i na njoj se nalaze zvezde stajaćice. To je već objašnjenje zašto sedmo nebo predstavlja najviše blaženstvo. Doći dotle, znači vinuti se do zvezda i biti u blizini “prvog pokretača” sveta.

Iz filozofije izraz sedmo nebo prenesen je u religiju, pa zatim u običan govor.

Kod nas se umesto sedmo nebo govori i deveto nebo, to je sasvim normalna zamena brojeva, kakvu susrećemo i u nekim drugim izrazima. U ostalim jezicima (kao u ruskom, na primer) upotrebljava se samo sedmo nebo: biti na sedmom nebu ili biti u sedmom nebu.

Biti na sedmom nebu, najčešće se primenjuje kada želite nekome da dočarate koliko ste zaljubljeni. Tako potvrđujete da ste se zajedno sa partnerom lansirali direktno u zvezde, te da za vašu ljubav – granice ne postoje!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: