Da li ste čuli za BOPE, suverene vladare brazilskih favela?

Brazilska specijalna jedinica BOPe
RIO DE ŽENEIRO -Rio de Ženiro važi za jedan od najčuvenijih svetskih gradova i najatraktivnijih turističkih destinacija.

A kako i ne bi bio pored čuvene Kopakabane, karnevala, statue Hrista spasitelja, najpoznatijeg svetskog stadiona Marakane, Sambe… Ali grad ima i svoju mračnu stranu, a kada nastanu problemi tu nastupa BOPE.

Grad sa izraženim kontrastom

Gde se završava glamur, sjaj i šarenilo Rija, tu na brdima koja okružuju grad, počinje njegova druga, mračna strana- sirotinjske četvrti poznate pod imenom Favele.

Favela su divlja naselja u kojima živi siromašno stanovništvo. Načičkane kuće i objekti nalaze se u lavirintu uskih uličica, širokih taman da se dvoje ljudi mimoiđe. Zbog teških životnih uslova, u favelama postoji organizovani kriminal oličen u narko bandama. Ove bande naoružane su oružjem koje se koristi u vojnim jedinicama. One regrutuju svoje članove još dok su deca od 7,8 godina. Deca prenose drogu ili služe kao izviđači, sve dok ne stasaju da i sama nose oružje. Obična policija što iz straha, što zbog korupcije, ne zalazi u ova naselja. Ali zato je tu BOPE.

BOPE je elitna specijalna jedinica vojne policije, sa samo jednim zadatkom-borba sa narko bandama i kartelima u favelama.

 

specijalne jedinice BOPE brazil
Foto: Brazilian Special Police Battalion

Jedinica je obučena za urbane borbe u uskim uličicama i poznata je po svojoj surovosti. Takođe poseduje i savremeno oružje i helikoptersku komponentu. Broj pripadnika koji moraju proći rigorozne testove snage i izdržljivosti, kreće se oko 400. Grb jedinice predstavlja mrtvačka lobanja probodena nožem i dva ukrštena pištolja. Probodena lobanja simboliše pobedu nad smrću.

 

Foto: WIKIPEDIA

BOPE nije obična policijska jedinica koja služi i štiti narod, već krajnje sredstvo represije. Kada BOPE uđe u favelu, oni prvo pucaju pa tek onda pitaju „šta i kako“.

Mnoge kontraverze i urbane legende

Strani i domaći borci za ljudska prava nisu u ljubavi sa BOPE. Optužuju ih za prekomernu upotrebu sile i prozvali su ih „Odredom smrti“. Jedinici se stavlja na teret da se u njoj fizički zlostavljaju i kažnjavaju regruti, da muči civile za koje sumlja da sarađuje sa kartelima. Takođe prema nekim navodima jedinica kidnapuje ljude i puca na one koji noseoružje bez da ih prvo pozovu na predaju.

Urbane legende kažu da u svojoj bazi BOPE zakopavaju leševe kriminalaca, kojima sude „po kratkom postupku“. Priče govore i da sprovode neku svoju „mračnu pravdu“ obračunavajući se sa korumpiranim policajcima koji uzimaju mito od kartela, ili ih snabdevaju oružjem i informacijama.

 

Foto: Wikipedia

Na teret BOPE-u stavljaju se i tihe likvidacije, kada u noćnim satima upadnu u favelu „za svoju dušu“ gde bez puno buke neutrališu člana (ili više njih) bandi.

Ipak postoje indicije da BOPE sama šira ovakve neverovatne priče, kako bi svima uterala strah u kosti.

Jedana od najvećih akcija BOPE-a

U maju 2021. godine, na ulicama Ria odvijao se pravi rat između BOPE i ulične bande iz favele Žakerzinjo. Sukob je počeo tako što je banda prvo ubila policajca koji je pokušao da spreči regrutovanje dece za prodaju narkotika. Nemoćne da izađu na kraj sa ovom bandom, vlasti su pozvale BOPE da interveniše. Intrvencija se pretvorila u krvoproliće kada je stradalo 25 ljudi- 20 pripadnika bande, jedan policajac i četvoro civila. Ovo je najveći broj žrtava u jednoj raciji od 1989. godine.

 

 

BOPE je poslužila kao inspiracija za film „Elitna jedinica“ (Tropa di elite), u kome je dočaran delić obuke i akcija koje se sprovode po favelama.

 

Jednostavno kad god se pojave, BOPE sa svojim crnim uniformama, izazivaju jezu i kod građana i kod kriminalaca a i među „običnim“ policajcima. Niko ne želi da im se nađe na putu ili „crnoj listi“ i zbog toga sa pravom mogu za sebe da kažu da su vladari favela.

Tome u prilog možda najbolje govori krilatica koja se koristi u Riu: „Kada građani imaju problem, zovu policiju. Kada policija ima problem, oni zovu BOPE“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.