Da li malo maslinovog ulja zaista sprečava mamurluk?

Elektroliti i suplementi mogu da budu značajna pomoć u slučaju mamurluk. Mnogi lekovi sa ovim dejstvom, protiv kapljice više, se prodaju, ali nedostaju naučni dokazi o njihovoj efikasnosti.

Nedavno je pažnju privukla jedna ideja da uzimanje malo maslinovog ulja pre konzumiranja alkohola može da spreči mamurluk.

Naime, maslinovo ulje može da obloži stomak i uspori apsorpciju alkohola, čime se smanjuju simptomi mamurluka nakon konzumiranja pića. Za ovo takođe ne postoje dokazi, ali je teorija da se na ovaj način formira obloga na sluznici želuca usporavajući brzinu kojom se alkohol apsorbuje u krvotok. Ova sporija apsorpcija bi trebalo da smanji intenzitet mamurluka, piše Science Alert.

Apsorpcija alkohola se prvenstveno dešava u tankom crevu, a samo oko 20 odsto se apsorbuje u želucu. To znači da čak i ako maslinovo ulje usporava početnu apsorpciju u želucu, većina alkohola će se i dalje apsorbovati kasnije u procesu varenja. Takođe, metabolizam tela ili prirodno razlaganje alkohola, što uključuje jetru da ga hemijski menja koristeći sopstvenu proteinsku mašineriju, primarni je uzrok simptoma mamurluka kao što su dehidracija, glavobolja i mučnina. Maslinovo ulje ne ometa ovaj metabolički proces na način koji bi promenio ishode mamurluka.

Tako da – iako maslinovo ulje može doprineti blagom usporavanju apsorpcije alkohola, daleko je od pravog rešenja. U slučaju da ipak popijete koju više najviše ćete pomoći organizmu da se povrati tako što ćete se hidrirati, a ishrana će biti lagana.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.