logo transparend vojvodina uzivo

Maslinovo ulje sve veći luksuz za Špance i Italijane

Rast cena maslinovog ulja povećao je cenu jela koja su simbol Italije i Španije, uprkos opštem ublažavanju inflacije, objavio je Blumberg.

Prema mesečnim indeksima pice i paelje, koji pokazuju koliko italijanska i španska domaćinstva troše na pripremanje ovih jela, cena sastojaka za picu Margarita porasla je u septembru za 8,2% na godišnjem nivou, dok je cena za pravljenje paelje skočila za 20,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Dok je ukupna inflacija u obe zemlje bila znatno ispod ovih nivoa, sa 5,6% u Italiji i 3,3% u Španiji, cena ključnog sastojka je u porastu. U Italiji je maslinovo ulje poskupelo za 43% prošlog meseca u odnosu na godinu ranije, dok je u Španiji poskupelo još više – za 67% na godišnjem nivou, uprkos tome što je zemlja najveći svetski proizvođač i izvoznik osnovnih namirnica.

Globalne cene maslinovog ulja dostigle su rekordne vrednosti prošlog meseca, premašivši 8.900 dolara po toni i otprilike udvostručivši se u odnosu na prošlu godinu zbog izuzetno sušnog vremena na Mediteranu, gde se proizvodi dve trećine svetske proizvodnje maslinovog ulja.

Suša je štetila usevima, ali i dovela do širenja štetočina i bolesti. U svom septembarskom izveštaju, Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) revidiralo je svoju prognozu globalne proizvodnje maslinovog ulja za 2022-23. na 2,5 miliona tona, četvrtinu niže i od prethodne godine i od petogodišnjeg proseka.

Evropska komisija je takođe prošle nedelje upozorila da će cene maslinovog ulja verovatno ostati povišene još jednu sezonu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.