Prvim izdanjem za Dubai obuhvaćeno je 69 restorana, od čega je 11 nagrađeno zvezdicama, dok je 14 njih dobilo Bib Gourmand preporuku, koja je u Beogradu pripala samo jednom restoranu – Iva New Balkan Cuisine. Dva restorana ovenčana su sa po dve zvezde, dok je devet restorana dobilo po jednu zvezdu. Takav rezultat je i pokazatelj da Dubai zaista ima šta da ponudi u gastronomskom smislu budući ida je tamošnja restoranska scena veoma raznolika.
Upravo o toj različitosti govore i dodeljene prve Mišlenove zvezde: dve su otišle u jedan francuski (Stay) i jedan italijanski (Il Ristorante) restoran, dok su sa po jednom zvezdom nagrađene i kineske i japanske i portugalske kuhinje.
Tačno, uvrštena je čak 21 kuhinja sveta, ali, za prvi put, ne i balkanska. Pod tim mislim na restoran balkanske kuhinje 21 grams na čijem je čelu Novosađanka Staša Tončev koja je i šefica i vlasnica i čiji je restoran, samo nekoliko dana pre lansiranja Mišlenovog vodiča uvršten u prvo izdanje Gault & Millau vodiča za Emirate.
U čuvenoj crvenoj knjizi, jednu zvezdu osvojio je i restoran Masima Boture u Dubaiju, Torno Subito koji, će vas, prema rečima inspektora čuvenog vodiča i hranom i enterijerom odvesti na italijansku obalu šezdesetih godina prošlog veka. Uostalom, Masimo Botura je možda i najbolji odgovor na pitanje iz naslova, jer valjda čovek posle toliko uspeha i zvezdica zna gde treba da otvori restoran.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.