logo transparend vojvodina uzivo

Dron snimio katastrofalno stanje u Dubaiju: Automobili do krova pod vodom, muškarac stradao (VIDEO/FOTO)

Posledice poplava i dalje stvaraju probleme Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Dubai se bori sa posledicama nesvakidašnjih bujičnih kiša koje su preplavile pustinjski grad, a stanovnici dele mučne priče o noći provedenoj u automobilima, dok putnici svedoče haotičnim scenama na aerodromu.

Do 259,5 milimetara kiše palo je u utorak na obično sušnu zemlju Ujedinjenih Arapskih Emirata, najviše od početka evidencije pre 75 godina. Državna novinska agencija WAM nazvala je kiše u utorak „istorijskim vremenskim događajem“.

Kako se sunce vratilo u sredu, zajedno sa njim stigle su priče o stanovnicima koji su bili zaglavljeni u automobilima i kancelarijama tokom teške noći, a na društvenim mrežama pojavio se snimak koji je napravio dron i u kom se vide samo krovovi automobila na ulicama jer su skoro celom visinom pod vodom.

 

– To je bila jedna od najstrašnijih situacija koje sam ikada doživeo – rekao je jedan stanovnik Dubaija u tridesetim godinama koji nije želeo da kaže svoje ime nakon što se njegovo petnaestominutno putovanje pretvorilo u 12-časovnu muku na poplavljenim putevima.

Na aerodromu u Dubaiju, jednom od najprometnijih za međunarodna putovanja, sa skoro svim odloženim letovima, putnicima avio-kompanije „Emirates“ rečeno je da se drže podalje, osim ako je apsolutno neophodno da budu na aerodromu.

Gužva na aerodromu se ne smanjuje nijednog trenutka.

Foto: Tanjug/AP Photo/Christopher Pike

– Potpuno su izgubljeni, potpuni je haos – nema informacija, ničega – ljutio se jedan putnik nakon 12-satnog čekanja, prenela je agencija Frans pres.

– Ne možete dobiti taksi. Ljudi spavaju u stanici metroa i na aerodromu – ispričao je jedan par opisujući bezizlaznost situacije u kojoj su se našli.

Pol Grifits, generalni direktor aerodroma, priznao je probleme sa poplavama u sredu.

– Vreme je bilo neverovatno izazovno. Mislim da niko nikada za svog života nije video takve uslove – rekao je Grifits za državnu radio-stanicu Dubai Eye.

Škole u Dubaiju ostaće zatvorene do sledeće nedelje, saopštile su vlasti, naglašavajući teškoće koje imaju prilikom čišćenja.

U neobičnoj direktnoj intervenciji predsednik UAE šeik Mohamed bin Zajedn al Nahjan naredio je „vlastima da brzo rade na proučavanju stanja infrastrukture širom UAE i da ograniče nanetu štetu“, preneli su zvanični mediji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Christopher Pike

Predsednik je takođe naredio da se pogođene porodice prebace na bezbedne lokacije, navodi se u saopštenju koje je prenela novinska agencija WAM.

Vladar Dubaija, šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, pisao je na Iksu o „naporima koje ulažu timovi građana i stanovnika koji traju dan i noć“. Objavljene su i fotografije na kojima se vidi kako voda poplavljuje pustinjske oblasti.

Slične scene bile su vidljive širom zalivske države, uključujući Šardžu, još jedan grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde su stanovnici gazili glavnim ulicama i veslali u improvizovanim čamcima.

Najmanje jedna osoba je poginula u poplavi. Policija je saopštila da je 70-godišnji muškarac stradao u svom automobilu u Ras el Hajmu, jednom od sedam emirata u zemlji.

Vlada UAE je objavila da je rad na daljinu za većinu zaposlenih u saveznoj vladi produžen za još jedan dan zbog posledica poplava.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.