Prestanite to da radite i iskoristite je na ovaj način.
Kako biste dobili najviše od pripremanja testenine, a i da vam voda ima najbolju gustoću i ukus, bitno je da ne preterate s količinom vode u kojoj kuvate testeninu.
Bacite li nakon kuvanja oceđenu vodu od testenine, činite veliku grešku. Mnogi ne znaju da voda u kojoj se prethodno kuvala testenina sadrži veliku količinu skroba koji umacima daje savršenu svilenkastu teksturu.
Kuvari skrobnu vodu nazivaju još i „tečno zlato“, upravo zato što su svega dve-tri kašike dovoljne da bilo koji sos pretvore u najukusniji dodatak testenini, piše Reader’s Digest.
Kako biste dobili najviše iz pripreme testenine, a i da vam voda ima najbolju gustinu i ukus, bitno je kod kuvanja testenine ne preterati s količinom vode. U lonac ulijte samo onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete testeninu. Kad se testenina skuva u vodi, ostaje koncentracija skroba, pa će bilo kojem sosu ili supi kojem dodate malo vode sa skrobom dati svilenkasti izgled i baršunastu teksturu.
Ako stavljate ulje u vodu kako se testenina ne bi slepila, nemojte. Umesto toga u prvih nekoliko minuta dobro promešajte testeninu i stavite je da se kuva na laganoj vatri.
Skrobna voda u kojoj se kuvala testenina onemogućava razdvajanje ulja i vode iz sosa, čineći umak glatkom, sjedinjenom smesom. Dakle, svaki put kada kuvate testeninu, oceđenu vodu ostavite po strani i u sos dodajte nekoliko kašika.
Iako vam je za sos dovoljno tek nekoliko kašika, preostalu skrobnu vodu nemojte baciti. Prelijte je u kalupe za led i zamrznite. Svaki put kada pripremate rižoto, umak, gulaš ili čak supu – dodajte dve smrznute kocke i vaše će jelo dobiti potpuno novu dimenziju.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.